U Vodicama i Tisnu održan je treći Hrvatski ruralni parlament od 20. do 23. svibnja 2019. godine na kojem je sudjelovao Centar dr. Rudolfa Steinera kao član LAG-a Međimurski doli i bregi. Organizatori trodnevnog događanja, čija je glavna tema bila „Pametna sela“, bili su Ministarstvo poljoprivrede/Mreža  za ruralni razvoj i Hrvatska mreža za ruralni razvoj – HMRR u suradnji s LAG-om “More 249”.

Prvoga dana održana je plenarna sjednica te niz uvodnih govora. Na skupu se okupilo više od 300 sudionika iz cijele Hrvatske, predstavnici LAG-ova i udruga koje se bave ruralnim razvojem, stručne i znanstvene organizacije, predstavnici ministarstava i državnih upravnih tijela, jedinica lokalne samouprave, poduzetnici, poljoprivredni proizvođači, obrtnici i drugi dionici ruralnog prostora. Trodnevno događanje otvorio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Drugoga dana na dnevnom je redu bio uvod u temu samog parlamenta – “Pametna sela”odnosno sela budućnosti. Inicijativa je pokrenuta u Europskom parlamentu 2017. kako bi se skrenula pozornost na sve veću depopulaciju i odljev iz europskih sela u europska urbana područja. Na Parlamentu su govorili predstavnici Europske komisije Stefan Jensen i predstavnik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Tom Jones, koji su sudionicima predstavili koncept pametnih sela te primjere provedbe u zemljama Europske unije. Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. predstavila je Spomenka Đurić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike govorio Michael Pielke iz Europske komisije. Bilo je riječi i o strategiji razvoja poljoprivrede i ribarstva te strateškom planiranju novog programskog razdoblja. U popodnevnih satima održan je Ruralni café, pet (5) tematskih radionica po principu  world café koncepta.

Trećeg dana Parlamenta, LAG Međimurski doli i bregi aktivno je sudjelovao na interaktivnim terenskim radionicama na području LAG-a “More 249”. Na terenskim radionicama izmjenjivala su se iskustva i mišljenja o temama ključnim za rast i razvoj ruralnih prostora. Teme radionica na kojima smo sudjelovali bile su: “Resursi nisu vječni”, “Digitalna sela”, “Sutra ja vozim” i “Priroda i društvo” u kojoj je uvodničarka bila ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec a voditeljica predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi Sanja Krištofić

Četvrtog dana u hotelu Borovnik u Tisnom predstavljeni su vrlo vrijedni zaključci svih tematskih radionica, a neki od njih provlačili su se kroz mnoge grupe. Istaknuta je važnost edukacije svih uključenih u ruralni razvoj od poljoprivrednika, učenika i studenata, do zaposlenika raznih tijela i službi, a naročito fakultetskih profesora i edukatora koji svoje znanje trebaju prenositi na nove korisnike i generacije. Zaključci radionica implementirani su u krovni dokument 3. HRP-a –  Deklaracija 3. Hrvatskog ruralnog parlamenta, dokument koji će biti upućeni donositeljima odluka na EU, nacionalnoj i lokalnim razinama, završen je treći Hrvatski ruralni parlament koji je u tri dana pokušao odgovoriti na pitanje pametnih sela u RH.