Loading Events

Najava: Predavanje – Poljoprivredni tečaj – prema predaji dr. Rudolfa Steinera

POZIVAMO VAS NA POLJOPRIVREDNI TEČAJ (BIODINAMIČKA POLJOPRIVREDA)
PREMA PREDAJI DR. RUDOLFA STEINERA

6. i 7. prosinac 2019., Zagreb Agronomski fakultet, u sklopu 1. Hrvatskih dana biodinamike

Centar dr. Rudolfa Steinera organizira dvodnevni cjelodnevni „Poljoprivredni tečaj“ 6. i 7. prosinca 2019. u prostorijama Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Predavanja će održati dr.sc. Maja Kolar certifikatorica i savjetnica te članica upravnog odbora DEMETER International iz Slovenije i dr.sc. Matjaž Turinek, biodinamički predavač i praktičar, vlasnik biodinamičkog imanja Zlate misli, Slovenija.

Predavanje se održava u sklopu 1. Hrvatskih dana biodinamike, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i besplatno je za sudionike uz obaveznu najavu na 040/655-612 ili [email protected] .

Biodinamička poljoprivredna proizvodnja podrazumijeva način proizvodnje i prerade voća, povrća, meda i vina kroz uvažavanje prirode i njezinih zakona. U ovoj vrsti proizvodnje ne koriste se kemijska zaštitna sredstava ni mineralna gnojiva što nosi impuls koji sprječava degeneraciju tla, biljaka i životinja. Koriste se prirodni biodinamički pripravci i kompost. Rezultat biodinamičke poljoprivrede je balansirana hrana koja sadrži životnu energiju.
Početkom 20. stoljeća počinje razvoj konvencionalne poljoprivredne proizvodnje kakvu danas poznajemo. Razdoblje prvog svjetskog rata nametnulo je potrebu za enormnim količinama hrane te se industrijalizacijom i intenzifikacijom poljoprivredne proizvodnje, pojavljuje „čudotvorna pomoć biljkama“ – u obliku mineralnih gnojiva i kemijskih zaštitnih sredstava. No rezultat toga je degradacija tla, smanjena fertilnost biljaka i zdravstveni problemi životinja.
Dr. Rudolfu Steineru pristupa grupa poljoprivrednika, koja je uvidjela na svojim imanjima sve ove novonastale probleme, te Steiner 1924. godine u Koberwitzu (današnja Poljska), drži savjetovanje pod nazivom – „Poljoprivredni tečaj“ – duhovno znanstvene osnove za napredak poljoprivrede. Tada po prvi puta daje jasnu sliku koliko su kompleksni i dinamični odnosi u prirodi i predstavlja osnovne indikatore neophodne za provođenje ovakve vrste gospodarenja. Biodinamička poljoprivreda potiče na uvažavanje Zemlje kao koherentnog živog organizma, koji je osjetljiv i zahtjeva rad po određenim ritmovima. Takva poljoprivreda kombinira tradicionalne metode poljodjeljstva sa suvremenim sistemima koji rade u skladu s ekološkim pokretom. Na temelju tog tečaja danas se diljem svijeta educiraju poljoprivrednici po pitanju biodinamičke poljoprivrede.

Vidimo se 6. prosinca u 10 sati.

Start

prosinac 6 @ 10:00 am

End

prosinac 7 @ 5:00 pm

Organizers

Centar dr. Rudolfa Steinera
Ministarstvo poljoprivrede

Share this Event

REGISTER FOR THIS EVENT