Biološko – dinamička poljoprivreda

Steiner je poljoprivredno gospodarstvo opisao kao jedan organizam s njegovim organima: tlom, biljkama, životinjama i čovjekom, koji je dio čitavog svemira. Razvio je praksu što je dovelo do biološko dinamičkog načina gospodarenja.

Biološko dinamičko gospodarenje uzima za cilj potpunu organizaciju Prirode.

U prirodi elementi bivaju postepeno otopivi i tako korisni biljkama kroz atmosfersko djelovanje, kemijsko djelovanje i na posljetku od biološkog tla, gujavica i mikroorganizama „Oslobađajući“ elemente ili mineralnog ili biljnog podrijetla. Unutar ovih aktivnosti ovi elementi nisu oslobođeni samo po sebi i ne pojavljuju se neograničeno u vodi u tlu, umjesto toga ti elementi obloženi su u kolodialnom izmetu gujavica ili humusnom tlu. Unutar  prirodne organizacije, biljke nisu prisiljene uzimati NPK mineralne soli, za vrijeme uzimanja vode koja je biljkama bitna zbog procesa transpiracije.

Biljke nemaju vlastitu organizaciju topline, kao čovjek ili životinja. Sunčeva toplina opskrbljuje toplinom  biljke, koja pokreće biljne bijele korjenčiće koji ulaze u humusno tlo i uzimaju točno zdrav iznos potrebnih mineralnih elemenata. Taj proces je uređen od sunčeve nadležnosti.

Nama je potrebno, prvenstveno, izliječiti tlo- oživiti ga, tako ćemo omogućiti, ponovo  upotrebljavanje  „Živog, djelatnog i osjetljivog organa Majke Zemlje“.

Novi impuls je dan, kroz izgradnju i oživljavanje tla preko Biološko-dinamičkog gospodarenja.

Taj novi impuls je pronađen u biološko dinamičkim pripravcima, koji ako se pravilno rade, ispravno primjenjuju i skladište, tada su učinkoviti, u oživljavanju tla, podizanju humusa u tlu, te donose Život u Zemlju.

Pripravci koje često nazivamo srcem biodinamičkog gospodarenja razvio je Rudolf Steiner na temelju antropozofije prije i tijekom „Poljoprivrednog tečaja“ 1924. godine.

Pripravci nisu zamjena za gnojidbu te se njihova zadaća ne sastoji na prvom mjestu u tome da upravljaju procesima truljenja u gnoju, već služe tomu da posreduju snage Zemlje i svemira kako bi te snage potpomognule sposobnosti biljaka da budu osjetilni organ Zemlje.

U biološko dinamičkom poljodjelstvu razlikuju se pripravci za prskanje (gnoj i kremen iz roga) i kompostni pripravci (pripravak od stolisnika, kamilice, koprive, hrastove kore, maslačka i valerijane).

GNOJ IZ ROGA (500)

Temeljni pripravak koji snažno strukturira tlo- promiče rast korijenja, stvara humus i mikrobiološku aktivnost. Snaga ovog pripravka ne može biti potpuno shvaćena od bioloških i kemijskih testova. Ovo nije gnojivo. To je dinamički aktivator. Koristi se samo 88 grama na jedan ha.To je dovoljno jednom do dva puta godišnje uz zelene gnojidbe, duboko prorahljivanje tla , kako bi transformirali tlo iz zbijenog, mrtvog u dobro strukturirano, humusom obogaćeno i biodinamički aktivno tlo.

Upotreba: Upotrebljava se na proljeće, 4. – 5. mjesec i u jesen 9. – 10 mjesec, kada padne dosta kiše i tlo je vlažno, a u zraku je toplo. Koristi se poslije podne, poslije 17 sati.

Pripravak 500 priprema se na način da se lijepo oblikovani, neoštećeni kravlji rogovi pune dobro prerađenim gnojem krave. Rogovi se ispune gnojem tako da ne ostane praznog prostora. Napunjeni rogovi se ukapaju u za to pripremljeno mjesto na humusnoj oranici ili livadi na otprilike 30 do 50 cm dubine. Rogovi ostaju u zemlji preko zime sve dok ne budu potrebni za obrađivenje sredinom proljeća, otprilike oko Uskrsa.

gnoj-iz-roga

KREMEN IZ ROGA (501)

Koristi se za jačanje same biljke, potiče razvijanje gornjeg dijela biljke, odlično povećava svjetlosni metabolizam i daje biljci svježinu i sjaj, otpornost, ukoliko su biljke podložne bolestima. Podiže vrijednost hrane,  aromu i okus.

501 je moćan i vrlo važan pripravak u Biodinamičkoj metodi, mora se koristiti vrlo pažljivo i pratiti sve upute kako bi bio učinkovit i koristan.

501 pripravak povećava transpiraciju u biljci (biljka uzima više vode) tako bi trebalo osigurati tim biljkama navodnjavanje, ako ne navodnjavamo, pripravak 501 unosi puno svijetla u biljku, te biljka ode prerano u sjeme ili se biljka sasuši. Postoji nekoliko izuzetaka kod biljaka: jagoda,  buća i rajčica, jer kod njijh imamo neprestano cvjetanje, pa je teško pronaći pravi trenutak za prskanje. Ako se koristi u cvatnji, biljke mogu ostati bez cvjetova, ali ako se nakon toga osigura navodnjavanje, ponovo će početi cvjetati.  Nikako ne špricati rasad.

3162595115_1a65a8d943_bZa pripremanje pripravka 501 potrebni su kremen (SiO2) u kristaliziranom obliku (gorski kristal, kvarc), u amorfnom obliku (ahat, flint) ili glinenac (ortoklas) te lijepo oblikovani kravlji rog. Mineral treba sadržavati više od 98% silicija i biti u obliku prašine. U proljeće tako samljeveni kremen pomiješa se s kišnicom u žitku kašu te se njome pune kravlji rogovi. Nakon 24 sata kremeno brašno će se slegnuti, a na površini će ostati nešto vode, koju treba odliti te rogove do vrha ispuniti kašom. Kad se kremena masa malo osuši i postane čvrsta, otvore rogova treba zatvoriti vlažnom zemljom. Rogovi ostaju zakopani između Uskrsa i Duhova da bi bili prepušteni sunčanim ljetnim snagama u zemlji.

KOMPOSTNI PRIPRAVCI

Šest pripravaka načinjenih od ljekovitog bilja stolisnika (502), kamilice (503), koprive (504), hrastove kore (505), maslačka (506) i valerijane (507) služe kao dodaci kompostu, gnoju, gnojovki i gnojnici. Oni, pomoću prepariranog komposta, biljke dovode u stanje u kojem one puštaju da u njima pojačano sjeluju kozmičke snage.

pripravci

OPIS PROCESA:

  • Zemlju ištihamo (vile štihače), rehabilitiramo, prorahlimo duboko iskopamo
  • posijemo zelenu gnojidbu (obavezno smiješanih više kultura)
  • Čekamo dobru kišu, ili natopimo, te u toplo poslijepodne tlo prskamo s pripravkom 500 ili 500 preparirani
  • kada biljke narastu mi ih malčiramo, usitnimo, pokosimo, te ponovo ištihamo, rehabilitiramo, prorahlimo tlo, kako bi ostaci nadzemne zelene mase unijeli u tlo
  • Kada je zemlja vlažna, a vani toplo, poslije podne opet prskamo s pripravkom 500 ili 500 preparirani, ukoliko se  nakon prskanja ne očekuje jaka kiša ili mraz
  • Nakon toga sijemo ili sadimo

Kako bi se biološko dinamički proizvodi mogli deklarirati kao takvi, potrebna je Demeter certifikacija. Demeter International je najveća organizacija za certificiranje biološko dinamičkih proizvoda čije ime potjeće od imena grčke božice žita i plodnosti, Demetra. Demeter je jedina ekološka udruga, koja je razvila mrežu nezavisnih, samostalnih organizacija koje se bave certificiranjem , gotovo po cijelom svijetu. Godine 1997 osnovan je Demeter – International u svrhu zajedničkog rada na području pravnih, gospodarskih i duhovnih područja. Momentalno Demeter – International ima 16 članova i 10 pridruženih članova iz Europe, Azije, Amerike, Afrike i Novog Zelanda. Tako Demeter – International postoji za otprilike oko 4500 uzgajivača, s gotovo 150.000 hektara zemljišta u preko 43 zemlje. Demeter certifikacija provjerava zadovoljavanje standarda od strane proizvođača, koji zauzvrat jamče visoku kvalitetu svojih proizvoda krajnjim kupcima.

Glavni zadaci Demeter Internationala su:

– razvoj i usvajanje međunarodnih Demeter smjernica za proizvodnju i preradu kao minimalni standard za svjetsku trgovinu Demeter proizvoda

– međunarodnu registraciju i zaštitu Demeter marke

– certifikaciju pojedinih proizvođača/prerađivača u zemljama bez Demeter organizacije

– usklađivanje različitih Demeter procesa certificiranja u svijetu

– širenje javnog razumijevanja i prihvačanja biološko-dinamičkog gospodarstva kroz relevantne međunarodne institucije

– potpora osnivanju novih autonomnih biodinamičkih institucija i Demeter organizacija gdje još ne postoje.

 

KNJIGE DOSTUPNE ZA PRODAJU:

  1. BIODINAMIČKO VRTLARSTVO – 225,00 kn

 

 

 

 

 

 

 

 

2. SJETVENI PRIRUČNIK – 52,00 kn

 

 

 

 

 

 

 

3. POLJOPRIVREDNI TEČAJ – 160,00 kn

 

 

 

 

 

 

 

 

4. UVOD U EKOLOŠKU POLJOPRIVREDU – 200,00 kn

 

 

 

 

 

 

 

 

5. PREPARATI – 60,00 kn

 

 

 

 

 

 

6. ŠTO JE ANTROPOZOFIJA – 40,00 kn

 

 

 

 

 

 

 

KADA SE ŠALJE POŠTOM NA CIJENU KNJIGA OBRAČUNAVA SE I TROŠAK DOSTAVE.