Waldorfska pedagogija

RAZVOJ SVIH POTENCIJALA

Waldorfske škole integriraju umjetnost u sve akademske discipline za djecu od predškolskog uzrasta do dvanaestog razreda kako bi poboljšali i obogatili učenje. Poznavanje unutarnjeg života djeteta i praćenje njegovih razvojnih faza temelj su waldorfskog obrazovanja. Waldorfsko obrazovanje želi potaknuti cjeloživotno učenje kod svih učenika i omogućiti im da u potpunosti razviju svoje jedinstvene kapacitete.
Osnovano početkom 20. stoljeća, Waldorfsko obrazovanje temelji se na uvidima, učenjima i principima obrazovanja koje je uspostavio dr. Rudolf Steiner. Principi waldorfske edukacije razvijaju se iz razumijevanja ljudskog razvoja koje se bavi potrebama rastućeg djeteta. Steiner je naglašavao ljubav kao osnovno polazište u odgoju i obrazovanju djece. Odrasli koji okružuju dijete (roditelji, odgojitelji, učitelji) su uzor djetetu. Ono uči oponašanjem svega što vidi i doživljava oko sebe. Stoga waldorfski pedagog treba raditi na upoznavanju sebe i svijeta oko sebe, kako bi bio djetetu mogao pružiti uzor vrijedan oponašanja.
Glazba, ples i kazalište, pisanje, književnost, legende i mitovi ne podliježu samo čitanju i testiranju. Oni su iskustveni. Kroz ta iskustva, waldorfski učenici njeguju svoje intelektualne, emocionalne, fizičke i duhovne sposobnosti kako bi se razvili u pojedince sigurne u svoje ciljeve i bili na dobrobit svijetu.
U svojim predavanjima o pedagogiji, Steiner govori kako dječja priroda žudi za umjetnošću, kako slikarskom, tako i pjesničkom i muzičkom umjetnošću. Zato waldorfska pedagogija podrazumijeva euritmiju prilagođenu predškolskoj djeci, predstave, priče, ritmičke igre u kolu, pjesme, oblikovanje voskom, rad s vunom, slikanje tehnikom mokro na mokro. To ujedno razvija i smisao za lijepo. Djeci se treba pružiti i iskustvo slušanja različitih instrumenta. Pri tome je važno naglasiti da djeci treba pružiti živu glazbu i riječ kako bi imali odnos sa stvarnim čovjekom.
Praćenje ritma (prirode, izmjene dana i noći, godišnjih doba) tijekom dana, tjedna i godine pomaže odraslima kao smjernica kako djetetu uskladiti ritmove, stvoriti rituale, te ponavljanje istog djetetu pruža osjećaj sigurnosti i pomaže u odgoju

Rudolf Steiner i povijest waldorfskog obrazovanja

Waldorfsko obrazovanje ima svoje korijene u duhovno-znanstvenim istraživanjima. Steiner govori o trostrukoj prirodi čovjeka, kao biću duha, duše i tijela čiji se kapaciteti razvijaju u tri razvojne faze na putu ka odrasloj dobi: ranom djetinjstvu, srednjem djetinjstvu i adolescenciji.
U travnju 1919. godine Rudolf Steiner posjetio je tvornicu cigareta Waldorf Astoria u Stuttgartu u Njemačkoj. Njemačka nacija, poražena u ratu, našla se na rubu ekonomskog, socijalnog i političkog kaosa. Steiner je radnicima govorio o potrebi društvene obnove, o novom načinu organiziranja društva te njegovog političkog i kulturnog života.
Emil Molt, vlasnik tvornice, zamolio je Steinera da organizira i vodi školu za djecu zaposlenika tvrtke. Steiner je pristao, te je u rujnu 1919. godine svoja vrata otvorila prva samostalna Waldorfska škola (die Freie Waldorfschule).

GLOBALNI POKRET

  • Waldorfski svjetski popis sadrži trenutne adrese svih Waldorfskih i Steiner škola (1.092 u 64 zemlje), dječjih vrtića (1.857 u više od 70 zemalja), Waldorfskih udruga i centara za obuku nastavnika za waldorfske nastavnike i waldorfske učitelje širom svijeta, ažurirano  najmanje jednom godišnje
  • 100 godina nakon osnivanja prve Waldorfske škole, u svijetu djeluje preko 1000 Waldorfskih škola, gotovo 2000 Waldorfskih vrtića, mnogo ustanova za obuku nastavnika i stotine centara koji pružaju dodatno obrazovanje velikom broju djece u preko 60 zemalja.

  • Waldorfsko obrazovanje je progresivna pedagogija koja se najbrže razvija u svijetu. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) navodi da “ideali i etička načela Waldorfskog pokreta … odgovaraju onima UNESCO-a.”

    Da biste saznali više o ovom globalnom pokretu: kliknite ovdje i ovdje

Waldorfski pokret u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoje dvije Waldorfske škole (u Zagrebu i u Rijeci) te veći broj Waldorfskih vrtića, dok Institut za Waldorfsku pedagogiju organizira „Studij za sutra“, koji obrazuje waldorfske učitelje i odgojitelje.

Waldorfski dječji vrtić Neven, Samobor
Waldorfski djecji vrtic Duga, Split
Waldorfski dječji vrtić Iskrica, Split
Waldorfski dječji vrtić Pikulica, Zagreb
Waldorfski šumski vrtić Šumska vila, Zagreb
Igraonica-vrtić Mala vila, Zagreb
Vilingaj Snježnica – Obrt za čuvanje djece prema waldorfskoj pedagogiji, Zagreb
U dječjem vrtiću Grigor Vitez u Zagrebu, Vjeverica u Zagrebu te Cipelica u Čakovcu djeluju odgojno-obrazovne skupine koje rade po načelima waldorfske pedagogije..