Organska arhitektura

“Čovjek mora biti u stanju razmišljati u bojama i oblicima kao što je u stanju misliti u terminima i mislima.”R.Steiner

Antropozofska arhitektura temelji se na učenjima Rudolfa Steinera. Kao stil, naziva se još i organska arhitektura. Pojam organska arhitektura obuhvaća raznolikost arhitektonskih pristupa i izraza koji su se razvili na različitim mjestima početkom 20. stoljeća. Pioniri poput Frank Lloyd Wright, Antoni Gaudí i Rudolf Steiner crpili su, svaki na svoj način, inspiraciju iz principa žive prirode. To je često dovodilo do slobodnih i izražajnih oblika.

Unutar organskog pokreta arhitektura se ne promatra samo kao izraz kulture i društva, već i kao nešto što utječe na unutarnji i vanjski život ljudi. U tom smislu, ljudsko biće se promatra kao fizičko, psihološko i duhovno biće, povezano sa svojom okolinom na svim tim razinama.

U vrijeme kada u arhitekturi uglavnom dominiraju ekonomija, tehničke mogućnosti i propisi, organska arhitektura teži cjelovitom pristupu koji također uključuje ekološke aspekte, kulturni smisao i duhovnost.

Godine 1913. Steiner je projektirao zgradu Goethenaum koja je 1914. godine izgrađena u švicarskom Dornachu. Ta iznimno monumentalna građevina postala je sjedište mnogobrojnih štovatelja njegovog učenja. Kako je Steiner svoju filozofiju gradio na liberalnim načelima, u  vrijeme kada jača Nacional-socijalistička partija, nacisti su prvoga siječnja 1923. godine zapalili Goethenaum.

To je, među ostalim, doprinjelo i Steinerovom oboljevanju, pa je umro tridesetog ožujka 1925. godine. U spomen svom velikom učitelju, Steinerovi štovatelji su na temeljima starog izgradili novi Goethenaum 1929. godine

Organska arhitektura širom svijeta

Tijekom posljednjih desetljeća dvadesetog stoljeća organska arhitektura doživjela je snažan preporod. Nova generacija arhitekata bila je nadahnuta radom pionira kao što su Wright i Steiner. Svoje ideje počeli su usklađivati s lokalnom građevinskom tradicijom, novim tehnikama i vlastitim kreativnim nagonima. Na taj je način u arhitekturi nastala nova raznolikost pristupa i oblika izražavanja širom svijeta.