Ujedinjujući 168. obljetnicu rođenja Nikole Tesle i 18. obljetnicu postojanja Memorijalnog centra “Nikola Tesla” u srijedu, 10. srpnja 2024 godine, u Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu, održani je okrugli stol pod nazivom “Teslin toranj čovječanstvu” posvećen bežičnom prijenosu.

Teme okruglog stola, usredotočile su se na to kako su ideje Nikole Tesle i dr. Rudolfa Steinera, iako možda naizgled različite, zapravo dijelile duboke paralele u pogledu njihovog utjecaja na tehnološki razvoj i duhovni napredak čovječanstva. Steinerove filozofije zapravo su naglašavale važnost duhovnog rasta i harmonije između čovjeka, prirode i tehnologije, paralelno s Teslinim vizijama besplatne energije i globalne povezanosti.

U sklopu navedenog događaja, ispred Centra dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica Centra, dr.sc. Dijana Posavec, održala je predavanje na temu „Rudolf Steiner – čovjek koji je kao i Tesla mijenjao svijet. Na bolje.“ Zanimljive su poveznice ovih dvaju genijalaca rođenih gotovo u isto vrijeme na području današnja Hrvatske koji se nikada nisu susreli. Od željeznice, bežičnog prijenosa podataka do Goethea.

Događaj je dodatno obogatila svečanost otkrivanja biste Nikole Tesle, djelo autorskog kipara Frane Cote) – prvi postavljeni spomenik u Smiljanu – izgubljen i ponovno pronađen nakon 50 godina, koji simbolizira trajnost Teslinog naslijeđa.

Na okruglom stolu svoja izlaganja održali su i prof.dr.sc. Darko i Mladen Žubrinić sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb; Antun Zdunić MERIDIAN ARTS; Ladislav Medunić te ravnateljica Muzeja Lika Gospić dr. sc. Tatjana Kolak.

Navedeno događanje završilo je predstavom Kazališta Lutaka Zagreb pod nazivom “Tesla-puni krug”.

Okrugli stol “Teslin toranj čovječanstvu” obećava biti ne samo akademski forum već i inspirativni poziv na akciju, podsjećajući nas da su ideje poput onih Tesle i Steinera i dalje izvor neograničenog potencijala za promjenu i napredak.