U periodu od 26. srpnja do 4. kolovoza 2024. godine, pokrajina Idanha- a- Nova u Portugalu bila je domaćin nekoliko značajnih događaja: „RegenAg Summit powered by SFT-EDIH“,  “Celebration of the Centenary of Biodynamic Agriculture“, “2nd Organic District World Congress” te „2nd Desert and Drylands Organic Agriculture Network Summit“. Navedeni događaji, okupili su predstavnike iz svih kontinenata te su predstavljeni primjeri najboljih praksi Bio District-a svijeta (Eko/Bio Regija), s naglaskom na inovacije i održive načine ekološke  i biodinamičke proizvodnje hrane te jačanje cijelog lanca vrijednosti (klastera) Bio District regija.  Iskustva i navedena rješenja na području djelovanja Bio District regija uvelike doprinose, a posebice u Europi, postizanju cilja Europske komisije i Europskog zelenog plana koji se odnosi na ostvarenje kriterija od najmanje 25% poljoprivrednog zemljišta u EU pod ekološkim uzgojem hrane do 2030. godine.

Preko 40-tak govornika u sklopu kongresa, predstavilo je svoje regije, s posebnim naglaskom na vlastita iskustva i izazove za uspostavu Bio/Eko regije. Izlaganja su uključivala primjere uspješnih inicijativa, strategije za prevladavanje prepreka i konkretne rezultate postignute u njihovim regijama. Ovi uvidi pružili su važne lekcije o uspješnim strategijama i poteškoćama na koje se može naići prilikom stvaranja ovih održivih zajednica. Među istaknutim govornicima bili su Salvatore Basile, direktor IN.N.E.R. (Međunarodna mreža eko regija), jedan od ključnih ljudi koji su radili na uspostavi prvih bio regija u Italiji te ujedno i glavni organizator navedenog kongresa, Emilio Buonomo, direktor Cilento Bio-district i predsjednik IN.N.E.R. (Međunarodna mreža eko regija), Jostein Hertwig, izvršni direktor G.A.O.D (Global Alliance for Organic District), Peter Toth, IN.N.E.R. znanstveni odbor odgovoran za Istočnu Europu, Juan Pablo Sciurano, IN.N.E.R. znanstveni odbor odgovoran za Latinsku Ameriku, Jannifer Chang, izvršna direktorica IFOAM Asia, Sundeep Kamath, bivši tajnik Biodinamičke udruge Indija te bivši član odbora IFOAM Azije, savjetnik za DEMETER/biodinamičku poljoprivredu za zemlje Azije i Tursku te DEMETER Kina, Malezija i Turska i mnogi drugi.

Ispred ustanove Centar dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica dr.sc. Dijana Posavec, te kao predstavnica Hrvatske, izložila je stanje i trendove s kojima se u zadovoljenju gore navedenog cilja, susreću akteri uključeni u formiranje budućeg klastera Bio Distrikt (Eko/Bio Regija) u Hrvatskoj. Isto tako, osvrnula se na izazove u procesu uspostave plana stvaranja pilot projekta prve Bio regije u Hrvatskoj, koji će se implementirati kroz inovativne prijedloge i rješenja u sklopu raznih projekata iz navedenog područja.

Bio/Eko regije predstavljaju specifična područja unutar jedne zemlje koja su posvećena održivom i samoodrživom razvoju  kroz ekološku i biodinamičku poljoprivredu. Cilj Bio/Eko regija je poticanje lokalne proizvodnje hrane koja je ekološki prihvatljiva, ekonomski održiva i socijalno pravedna. Osnivanje Bio/Eko regija uključuje suradnju lokalnih poljoprivrednika, potrošača, poduzetnika i institucija kako bi se stvorio održiv i zatvoren ekosustav koji koristi svim sudionicima sa smanjenim negativnim utjecajem na okoliš te očuvanju prirodnih resursa. Prva bio regija, odnosno „Bio-District“ nastala je u Italiji, pokrajini Cilento, 2009. godine, iako su prve smjernice razvijene 2004. godine i davale su jednostavan i konkretan način definiranja obaveza i odgovornosti uključenih aktera. Nakon toga,  model stvaranja Bio/Eko regija  proširio se Europom, a onda i ostatkom svijeta te danas broji ukupno 150 Bio/Eko regija diljem svijeta.

Stvaranje modela i uspostava Bio/eko regija diljem svijeta  predstavlja ključan korak prema stvaranju održivih zajednica, jačanju lokalne ekonomije te očuvanju okoliša. Svaka zemlja koja se odluči za osnivanje bio regije pokazuje predanost očuvanju prirodnih resursa i stvaranju boljih uvjeta za buduće generacije. Navedeni događaji poslužili su kao platforma za jačanje globalnih veza i poticanje daljnjeg razvoja održivih poljoprivrednih praksi koje će oblikovati budućnost naše planete.