U srijedu, 25. rujna 2024. godine, u Centru dr. Rudolfa Steinera održana je promocija knjige “Moč življenja” autorice Petrane Sabolek. Ovaj poseban događaj okupio je brojne uzvanike, među kojima su bili župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat te ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera. Također, na promociji su govorili i Zoran Turk, predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Čakovec, varaždinski književnik i recenzent knjige Robertino Bartolec, recenzent Krunoslav Mikulan, te Dejan Novak koji je predstavio svoju interpretaciju knjige. Događaj je dodatno obogatio nastup Udruge Pjesma, koja je izvela nekoliko skladbi u čast autorice.

Petrana Sabolek, rođena 1949. godine u Donjem Kraljevcu, tijekom svog bogatog životnog i radnog puta stekla je široku prepoznatljivost ne samo kao pravnica, nego i kao iznimno plodna spisateljica. Nakon što je diplomirala pravo, radila je u Beogradu i Čakovcu, a svoju prvu zbirku pjesama za djecu, “Mjesec u krevetu”, objavila je 1990. godine. Nakon nje uslijedile su mnoge zbirke pjesama i proznih djela, uključujući “Čovjek s tristo zvanja” (1994.), “Od slova do slova” (1998., 2020.), te “Kukuriku dobar dan” (2005.). Autorica je i pjesničkih zbirki “Scvrto življenje” (2006., 2018.), “Kipeci bogečki” (2009.), “Poetski flešbek” (2019.) i “Pjesme iz Apsurdistana” (2019.), kao i romana za mlade “Tarzan pod smokvom” (2015.).

Sabolek je tijekom karijere dobila niz priznanja za svoj književni rad, uključujući I. nagradu za najbolju kajkavsku pjesmu na XIV. recitalu suvremenog hrvatskog pjesništva “Senje i meteori” Varaždin 2006. godine za pjesmu “Skrodnja vura” te I. nagradu za najbolji tekst MEF-a “Ljubomir Kuntarić” 2019. godine za pjesmu “Senja življenja”. Uz to, nagrađena je i trećom nagradom Susreta riječi Bedekovčina 2016. za priču na kajkavskom jeziku, kao i Brončanom diplomom Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije za dugogodišnji doprinos očuvanju kulturnog amaterizma.

Uz svoju bogatu književnu karijeru, Petrana Sabolek je aktivna članica Pjevačkog zbora “Josip Štolcer Slavenski” Čakovec od 1985. godine, a bila je i predsjednica Književnog kruga “Reči rieč” Čakovec od 2004. do 2008. godine. Svojim neumornim radom na očuvanju međimurske kajkavske kulture i književnosti ostavlja neizbrisiv trag u kulturnom životu ovog kraja.