U ponedjeljak, 16. rujna 2024. godine, održan je radni sastanak s partnerima Gergelyjem Farkasom i Timeom Milisits-Nemet iz Szennai Skanzena, ustanove koja djeluje kao članica Etnografskog muzeja na otvorenom. Szennai Skanzen nalazi se u županiji Somogy, gdje zainteresirani mogu upoznati narodnu arhitekturu područja Zselic. U sklopu muzeja moguće je razgledati pet stambenih kuća i gospodarskih objekata, tri vinogradarska podruma, dva sakralna spomenika, kao i strojni boj, koji prikazuje poljoprivredne strojeve korištene u prošlosti.

Szennai Skanzen od 2013. godine djeluje kao ustanova članica Etnografskog muzeja na otvorenom. Muzej svojim zbirkama i istraživačkim radom pridonosi očuvanju raznolike multietničke i vjerske kulturne baštine županije Somogy. Aktivno sudjeluje u promicanju i publikaciji te baštine, osiguravajući njezinu dostupnost široj javnosti, a također pridonosi društvenom i kulturnom razvoju lokalne zajednice.

Partneri iz Szennai Skanzena posjetili su Centar dr. Rudolfa Steinera u okviru programa Culture Moves Europe, koji osigurava mobilnost umjetnika i kulturnih djelatnika iz 40 zemalja članica programa Kreativna Europa. Ovaj program pokriva sektore poput arhitekture, kulturne baštine, dizajna i modnog dizajna, književnosti, glazbe, izvedbenih umjetnosti i vizualnih umjetnosti.

Tijekom posjeta, razmijenjeni su primjeri dobrih praksi koje provode obje ustanove. Partneri iz Szennai Skanzena predstavili su svoje metode očuvanja i prezentacije kulturne baštine, uključujući inovativne pristupe u organizaciji muzejskih postava i edukativnih programa. S druge strane, podijelili smo iskustva iz Centra dr. Rudolfa Steinera, naglašavajući važnost interdisciplinarnog pristupa u promociji biodinamičke poljoprivrede i održivog razvoja, kao i uspješne projekte povezane s kulturnim i edukativnim radionicama. Ova razmjena dobrih praksi dodatno je obogatila naše profesionalno iskustvo i otvorila nove mogućnosti za suradnju na budućim projektima.