Što sve radimo

NAŠI najznačajniji projekti

U našem Centru radimo mnogobrojne prijekte ovo su neki od njih:

2019. godina

Studijsko putovanje

Indija,  5. – 13.11.2019.

Po prvi put je u Hrvatsku stigao poziv BIO-DYNAMIC ASSOCIATION OF INDIA (BDAI) u kojem se predlaže suradnja dvije zemlje Indije-Hrvatske, po pitanju ekološke poljoprivrede, biodinamičke proizvodnje, održivog gospodarenja i međunarodne suradnje proizvođača i potrošača. Stoga je u organizaciji Centra dr. Rudolfa Steinera, hrvatska delegacija od 7 članova boravila u INDIJI 5.-13.11.2019.

U okviru posjeta organizirani su posjeti primjerima dobrih praksi diljem centralne Indije, službeni posjeti i druženja s vodećim ljudima IFOAM Asia, s predstavnicima SIKKIM Ltd. kao i predstavnicima Sikkim države, predstavnicima DEMETER International Asia, investitorom u poljoprivrednu proizvodnju g. Arvindom Kapurom, hrvatskim konzulom u Indiji njegovom ekselencijom Petrom Ljubičićem, kao i mnogobrojnim proizvođačima i prerađivačima poljoprivrednih proizvoda.

Umijeće pripreme biodinamičkih namirnica radionica i predavanje

26. 11. 2019.

Biodinamički uzgoj podržavaju vrhunski kuhari, majstori vinari i brojne slavne osobe. Na svjetskoj gastronomskoj scen stvara se smijer koji uvažava način na koji je proizveden poljoprivredni proizvod i kao takav zadovoljava nutricionističke zahtjeve kao i ekološki podržan način proizvodnje.

U cilju širenja znanja i praktičnih vještina vezanih na hranu proizvedenu na biodinamički način organizirana je radionica pravilne pripreme biodinamičkih namirnica koji svoju nutritivni i energetsku vrijednost čuvaju tek nakon pravilne pripreme. Hrana i piće s oznakom “biodinamički proizvod” sve se češće pojavljuju na policama te stoga je neophodno upoznati potencijalne korisnike o njihovim blagodatima s zdravstvenog, ekonomskog i poljoprivrednog aspekta.

U kuhinji LifeClass Terma sv. Martin, u Restoranu Mira Chef Robert Slogar je pred auditorijem, zajedno s Amalkom Vukelić, voditeljicom biodinamičke proizvodnje u Centru dr. Rudolfa Steinera, pobliže objasnio način pripreme, termike obrade kao i prezentaciju biodinamičkih namirnica a sve sa svrhom očuvanja njihovih nutritivno-energetskih potencijala koji su stvoreni i očuvani kroz specifičan način uzgoja, berbe, očuvanja i prerade. Trajanje radionice 10-15 sati.

Radionica je bila namijenjena svima zainteresiranim za ovu temu s posebnim naglaskom na proizvođače, sve sudionike lanaca kratke opskrbe, a posebice kuhare koji će pripremati i prezentirati ovakav vid uzgoja odnosno kuhanja. Ovo predavanje o nutritivnim, energetskim i prehrambenim vrijednostima namirnica uzgojenih na biodinamički način kao i radionica pravilne pripreme biodinamičkih namirnica, njihove prezentacije i potencijala balansiranih menija bila je izuzetno dobro prihvaćena i njen rezultat je objavljivanje kuharice.

„Vikend praktične biodinamike“

jesen 2019.

U cilju edukacije, širenja znanja i praksi iz biodinamičke poljoprivrede, Centar kontinuirano organizira predavanja, radionice i primjere praktične primjene biodinamičkih pripravaka.

Tako u sklopu svojeg godišnjeg ciklusa izrade biodinamičkih pripravaka, i ove godine je održana radionica zakapanja pripravka 500 kao i edukacija o načinima izrade, skladištenja, korištenja i djelovanja svih ostalih kompostnih pripravaka.

U petak 27.9.2019. u Međimurju u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu održano je predavanje gosta predavača dr. Rete Ingolda pod nazivom Biodinamička poljoprivreda – poljoprivreda budućnosti. U Varaždinskoj županiji u subotu 28.9.2019. na OPG Vukelić u Lužanu Biškupečkom i nedjelju 29.09.2019. na OPG Šegović u Ivanovcu u Međimurskoj županiji održane su edukacije i radionice o izradi, primjeni i skladištenju biodinamičkih pripravaka.

„Vikend praktične biodinamike“

proljeće 27. i 28. 4. 2019.

U cilju edukacije, širenja znanja i praksi iz biodinamičke poljoprivrede, Centar kontinuirano organizira predavanja, radionice i praktične primjere primjene biodinamičkih pripravaka.

Na dvije lokacije u Međimurju – 27.04.2019. na OPG Senčar u Lopatincu i u Varaždinskoj županiji 28.4.2019. na OPG Vukelić u Lužanu Biškupečkom održana je radionica i edukacija o izradi, primjeni i skladištenju biodinamičkih pripravaka.

Ciljevi ovih edukacija su senzibilizirati poljoprivredne proizvođače, kako profesionalne tako i amatere, te vrtlare hobiste, na važnost, očuvanja kvalitete tla i vode te biološke raznolikosti koja se postiže gospodarenjem po biodinamičkim metodama i stvara dobrobiti kako proizvođaču tako i konzumentu ovako proizvedene hrane.

Kroz edukacije i prezentacije rada s pripravcima, naši stručnjaci kao i gostujuća predavačica dr. Maja Kolar (predsjednica DEMETER Slovenija) na primjeren način objasnili su okupljenim polaznicima radionice, kako stvoriti dodanu vrijednost u poljoprivrednoj proizvodnji kroz rad po principima nad standarda koje nudi biodinamička poljoprivreda.

2. Bio Gi forum i otvorenje radova na biodinamičkom vrtu

02. 03. 2019.

Organizacijom i provedbom aktivnosti 2. Bio Gi foruma i otvorenja biodinamičkog vrta u Toplicama LifeClass Terme Sv. Martin obilježena je 158. godišnjica rođenja dr. Rudolfa Steinera. Uz događanja koja su se odvijala u LifeClass Terme Sv. Martin, Centar dr. Rudolfa Steinera organizirao je otkrivanje interpretacijskih ploča u Donjem Kraljevcu kod rodne kuće dr. Rudolfa Steinera te prigodan kulturno-umjetnički program u samom prostoru Centra u Donjem Kraljevcu.

Program je započeo u 11 sati otvaranjem radova na
1. biodinamičkom vrtu ukrasnog bilja u Termama Sv. Martin simboličnom sadnjom drveta jabuke. Ovom prigodom službeno je započeo rad na prezentacijskom vrtu biodinamičkih ljekovitih, ukrasnih i konzumnih biljaka koje će moći pogledati svi posjetitelji i gosti koji se zateknu u prostorima Toplica. Ovaj jedinstveni vrt prikaz je kako uspješno mogu surađivati znanstveno stručne institucije kao Centar dr. Rudolfa Steinera, Agronomski fakultet i uslužno-turistička institucija LifeClass Terme Sv. Martin.

2018. godina

Studijsko putovanje u SEKEM

Egipat, 20.- 26. 11. 2018.

Na poziv SEKEMa najpoznatije biodinamičke fame na svijetu koja se nalazi na periferiji Kaira u Egiptu, Centar dr. Rudolfa Steinera organizirao je putovanje za 17 polaznika iz Hrvatske, proizvođača, predstavnika stručnih i znanstvenih institucija u poljoprivredi i turizmu kao i predstavnica Centra dr. Rudolfa Steinera.

Sam poziv odnosi se na edukacije o održivom gospodarenju, posjet postrojenjima za preradu i finalizaciju poljoprivrednih proizvoda i proizvodnje te posjet najuspješnijoj svjetskoj socijalnoj zadruzi.

Kako se istovremeno u SEKEMu održava svjetska konferencija pod nazivom SEKEM Sofia od izuzetne je važnosti da i Centar predstavi svoje djelovanje i rad na ovako važnom događanju. Posjet SEKEMu bio je unaprijed dogovoren, pa ćemo na konferenciji biti prisutni samo prvi dan na otvaranju gdje ćemo se i predstaviti.

Vikend praktične biodinamike

5.,7. i 8. 10. 2018.

Ovogodišnje radionice nazvane „vikendom praktične biodinamike“ koje su se održale 5.,7. i 8. listopada 2018. okupile su proizvođače i potrošače željne novih znanja i vještina. Na radionicama izrade biodinamičkih pripravaka sudjelovao je velik broj polaznika iz cijele Hrvatske.

Na dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva kroz tri dana (OPG Senčar u Lopatincu – Međimurska županija i OPG Vukelić – Varaždinska županija) pripremljeni su svi pripravci potrebni za rad biodinamičkih gospodarstava.

Zakopano je 500-tinjak kravljih rogova, pripremljeni su i svi kompostni pripravci koji se izrađuju za Miholje – BD 500 – gnoj iz roga, BD 502 – stolisnik, BD 503 – kamilica, BD 505 – hrastova kora i BD 506 – maslačak.

Suradnja Graditeljske škole Čakovec i Centra dr. Rudolfa Steinera

Suradnja Graditeljske škole Čakovec i Centra dr. Rudolfa Steinera

Centar dr. Rudolfa Steinera u srijedu 27. siječnja 2021. godine posjetili su predstavnici Graditeljske škole Čakovec, v.d. ravnatelj Damir Srnec, mag.inf., te nastavnici stručnih predmeta mr. art. Vesna Osojnički, ak. kip. i Milan Čatlaić, dipl.ing. drvne industrije....

Održan vikend praktične biodinamike – jesen 2020

Održan vikend praktične biodinamike – jesen 2020

Malo je za reći kako je ovaj vikend bilo vrlo živo u i oko Centra dr. Rudolfa Steinera. Kao i svake godine u jesenskom periodu oko Miholja organiziramo vikend praktične biodinamike, pa smo tako i ove godine složili prilično aktivan program. 2.10.2020 – Petak je...

Radionica – gradski vrt Posused

Radionica – gradski vrt Posused

23.09.2020. u 17 sati na gradskom vrtu Grada Zagreba u Podsusedu održana je radionica primjene biodinamičkih pripravaka. U ugodnom ambijentu i društvu već je dogovorena slijedeća radionica i druženje.

Radionice pripravka 500- proljeće 2020.

Radionice pripravka 500- proljeće 2020.

Iako su na snazi bile mjere vezane za sprječavanje širenja COVID-19 virusa, pod svim okolostima koje su nam nametnule zaštitne obveze stožera civilne zaštite, Centar dr. Rudolfa Steinera čitavo je vrijeme pandemije radio ali blago smanjenim kapacitetom. Naš je rad bio...

RADIONICA ZAKAPANJA I OTKAPANJA SJEMENJA

RADIONICA ZAKAPANJA I OTKAPANJA SJEMENJA

U Termama Sveti Martin održana je radionica zakapanja i otkapanja sjemenja gdje su na vlastitom biodinamičkom vrtu Termi djelatnici toplica i Centra dr. Rudolfa Steinera  zajedno zakopali sjeme u zemlju na Badnjak, te ga izvadili nakon Sveta tri kralja. Ovakvo sjeme...

DANI POLJOPRIVREDE U TERMAMA SVETI MARTIN

DANI POLJOPRIVREDE U TERMAMA SVETI MARTIN

Ministarstvo poljoprivrede i Svjetska banka 19. i 20.  prosinca 2019. godine organizirali su dvodnevnu konferenciju pod nazivom Dani poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Termama Sveti Martin gdje je bio nazočan i Centar dr. Rudolfa Steinera. Prvi dan konferencije,...

1. HRVATSKI DANI BIODINAMIKE

1. HRVATSKI DANI BIODINAMIKE

Centar dr. Rudolfa Steinera, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, bio je domaćin i organizator  1. Hrvatskih dana biodinamike. Program premijernog izdanja ove manifestacija započeo je u četvrtka, 28. studenoga, stručnim panelom u Čakovcu. Dan kasnije...