Jubilarni deseti dani dr. Rudolfa Steinera ove godine su se održali u našem novoizgrađenom Centru. Kako je centralna tema ove godine bila Waldorfska pedagogija uz mnoge odrasle sudionike uz nas su bila i djeca koja su uživala u svim radionicama koje su se održale kako u samom Centru tako i oko njega.

Subota nam je pružila tri predavanja eminentnih stručnjaka s područja waldorfske pedagogije gđe. Marinke Špodnjak iz Rijeke – Waldorfska pedagogija od prvih godina života, gđe. Severine Mullazi iz Trsta – Poremećaj pažnje kod djece, što činiti?, te gđe. Manuele Radauer iz Salzburga – Waldorfska škola za život. Nakon predavanja ručak nam je poslužen u vrtu Centra u organizaciji Terma Sveti Martin na Muri.

Radionice su tematski bile podijeljene na pet prostora unutar samog Centra, vrt se uređivao pod vodstvom Radovana Jokanovića i Tobiasa Antoniettija, likovno izražavanje i doživljaj boja sa Severinom Mullazi, euritmiju su predvodili Mario Čuletić i Vida Talajić Čuletić, prve note na lirama su zasvirane uz vodstvo Sunčice Vidulić Vulalije te praktično izražavanje uz izradu waldorfskih lutkica uz Melitu Novinčak.

Predstava Triglavska roža upriličena je u prostorijama Velike vijećnice općine Donji Kraljevec. Pod vodstvom Simone Zorice predstavu su odigrali mariborski seminaristi.

Veliko finale subote završava ljetnim kinom pod zvijezdama na parkingu općine, gdje uz dobru hranu vrhunskog kulinarskog tima iz Toplica sv. Martin na Muri ljudi uživaju u večernjem druženju i premijeri filma „SAMEN IN DIE HERZEN SÄEN“, minhenske produkcije DenkMalFilm. Film je retrospektiva na 9. Dane dr. Rudolfa Steinera te organizaciju i realizaciju Steiner expressa „Kulturgutexpres“ – vlaka koji kroz Austriju i Sloveniju dovozi sudionike iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Švicarske u Donji Kraljevec.

Nedjelja nudi uvid u budućnost samog rada Centra. Uz obraćanje gosp. Petera Daniella Porschea, te gđe. Vere Koppehel i ravnateljice Centra gđe. Sandre Percač, vizije za budućnost Centra dijele i čelnici općine i županije. Pošto je bit ovih okupljanja međusobna komunikacija na svim nivoima i svim segmentima Steinerovog djelovanja sudionici otvaraju raspravu o boljoj komunikaciji i povezanosti te unaprjeđenju postojeće situacije kako na polju waldorfske pedagogije tako i u svi drugim aspektima Steinerovog rada.

Laganom šetnjom do rodne kuće dr. Rudolfa Steinera, uz note međumirskih narodnih pjesama i osvježavajućim pićem završili smo 10. Dane dr. Rudolfa Steinera.