U Čakovcu, 04. studenog 2016. – „Poljoprivreda je dio života, jedno nasljeđe, te koristan suživot sa prirodom, a da smo mi Međimurci toga svjesni leži u  činjenici da imamo 53.000 hektara poljoprivredne površine od čega 51.000 obradive površine, ali i da proizvodimo 20 tisuća tona jabuke“, objasnio je Matija Posavec, župan Međimurske županije, županije domaćina međunarodnog Voćarskog sajma koji je u Donjem Kraljevcu svoja vrata otvorio po 11. put. Poljoprivreda u Međimurju ima dugogodišnju tradiciju, posebice kada se radi o uzgoju voća, a ujedno se oko 25 posto hrvatske jabuke proizvede upravo na samom sjeveru zemlje. Stoga je itekako opravdano upravo u Međimurskoj županiji govoriti o voćarstvu, njegovim dobrim stranama, ali i problemima koji su ga zadesili elementarnom nepogodom, a dijalogu se pridružio i ministar poljoprivrede RH Tomislav Tolušić, koji je tijekom svog službenog posjeta Međimurju svečano otvorio sajam, te se dotaknuo ključnih tema s mnogobrojnim izlagačima u okviru obilaska sajma. „Ovaj je sajam izrazito važan za cijelu Hrvatsku, a u kontaktu s voćarima sam shvatio da u sektoru jabuke moramo nešto učiniti i nadam se da ćemo to realizirati već ove godine. Ne možemo nadoknaditi svu štetu koja je nastala, oko 900 milijuna kuna, ali ne možemo ostati slijepi i reći da ne možemo ništa. Nisam došao na mjesto ministra da bi probleme stavljao pod tepih, nego da ih rješavam i učinit ćemo sve da barem onima kojima je ovo grana od koje žive pomognemo da ovu godinu prežive te da nastave sa svojom proizvodnjom u idućoj godini“, u uvodu je naglasio ministar dodavši kako se unazad 11 godina u četiri navrata vraćao na sajam u Donji Kraljevec.

Župan Posavec pozvao ministra da pomogne našim voćarima!

Međimurski župan u svom se govoru prisjetio razgovora s međimurskim voćarom koji je računajući na 180 tona jabuka uložio sve u proizvodnju, a nakon mraza u travnju ubrao samo tonu i prodao je po cijeni od samo 2 kune. „Kada je voćnjak tom vrijednom čovjeku jedini priljev sredstava od čega živi, tim sam više zabrinut i odlučniji da pomognem. Ovo nam je prilika da možda više nego ikad pokažemo zajedništvo i sinergiju, znamo da lokalna uprava može vrlo malo učiniti, ali država može puno. Stoga pozivam ministra da kao bivši župan, čovjek koji dolazi s terena i svakodnevno komunicira s poljoprivrednicima, nađe model da im se pruži prilika za novi početak“, objasnio je i dodao da će upravo time, a zahvaljujući žuljevima međimurskih i hrvatskih poljoprivrednika dići i konkurentnost hrvatske poljoprivrede u Europi. Zaustavljanje tradicije sajmovanja u Donjem Kraljevcu ne dopušta organizator, Općina koja je ponosna da svake godine imaju čast biti regionalno središte eminentnih stručnjaka i proizvođača iz domene voćarstva, što su svojim dugogodišnjim radom te prepoznatljivošću i zaslužili. „Moram naglasiti da je ovogodišnja organizacija bila najzahtjevnija dosad te ovim putem zahvaljujem svima koji su uložili puno svog vremena da taj zadatak uspješno obavimo. Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu uvijek je bio mjesto gdje su se pokušala iznaći rješenja za najveće probleme iz tog segmenta, pa ne sumnjam da ćemo ih zajedno iznaći i ove godine“, u svom je govoru rekao načelnik Miljenko Horvat, uz to zahvalivši ministru i županu na potpori, uz molbu da zajednički i dalje rade na zaštiti poljoprivredne proizvodnje. Zahvalio je i svim, kako ih je nazvao, hrabrim ljudima – proizvođačima i izlagačima, koji usprkos svim nedaćama i problemima uspijevaju i žele opstati. „Kako je svjetski priznat i poznat, otac biodinamičke proizvodnje rođen upravo ovdje, naša uloga i misija je širenje znanja i prakse o biodinamičkoj poljoprivredi diljem Hrvatske, ali i šire, te povećanje biodinamičkih gospodarstava uz predstavljanje istih na Voćarskom sajmu u godinama koje dolaze“, naglasila je Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner naglasivši da su, iako su izuzetno izazovna vremena za hrvatsko voćarstvo, uspjeli u organizaciji sajma, te istaknula nadu da će ovim novim konceptom, energijom i pristupom sajam samo rasti i dobivati na prepoznatljivosti.

15 dobitnika plaketa na 1. hrvatskom ocjenjivanju voćnih vina

U prvom planu Sajma i ove je godine promocija voćara, njihovih proizvoda i stvaranje kontakata, a okolnosti koje su ove godine zadesile voćare, zahtijevaju  okretanje voćarske proizvodnje prema novim viđenjima uzgoja, ali i plasmanu krajnjeg proizvoda. Ovogodišnji podnaslov Sajma – „Slatke tajne voća i voćnih prerađevina“ donio je i 1. ocjenjivanje voćnih vina u zemlji. Pritom su priznanja pripala 15 proizvođača, a zlatne plakete OPG-u Črnčec Radovan, pobjedniku u tri kategorije, te OPG-u Posedi predali su ministar, župan i organizatori. Uz njih nagrađivana vina imaju IDA NOVA, OPG Koprivčić Ana, OPG Žugec Rudolf, BI-MARCT d.o.o, PG Smetko, OPG Dragan Radić, OPG Jaić Krasnik, OPG Sirovica, OPG Šafarić i Stjepan Barčanec.

Plakete su dodijeljene u okviru svečanosti otvaranja koje su uz ministra, župana i domaćine svojim dolaskom uveličali i Miljenko Rakić, načelnik sektora poljoprivrede i prehrambene industrije Ministarstva poljoprivrede RH, Zoran Vidović, zamjenik župana Međimurske županije ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora sajma, Žaklina Jurišić, zamjenica direktora sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Željko Banjavčić, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, u ime pokrovitelja Grada Zagreba Mladen Matuna, savjetnik pročelnika Ureda za poljoprivrede i šumarstvo, Branimir Blajić, direktor Termi LifeClass Sv. Martin, gradonačelnik Murskog Središća Dražen SrpakJozsef Rittlinger, predsjednik Mađarske poljoprivredne komore – Županijske komore Baranya, te mnogi gosti iz zemlje, ali i Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije. Svečanost je upotpunio program Dječjeg vrtića „Ftiček“ Donji Kraljevec, nastup Zbora Osnovne škole Donji Kraljevec, ali i najmlađa sekcija djevojčica Kulturno umjetničkog društva Općine Donji Kraljevec. Nakon jubilarnog Voćarskog sajma u 2015. godini, još bolji, veći i bogatiji dvodnevni međunarodni sajam tako je priređen prvog vikenda u studenom ove godine, uz niz hrvatskih, ali i europskih proizvođača jabuke, predstavnika logistike za voćarstvo i drugih, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH, Hrvatske gospodarske komore, Međimurske županije, Grada Zagreba, Termi LifeClass Terme Sv.Martin, te u organizaciji Općine Donji Kraljevec i Centra dr Rudolf Steiner.

Okrugli stol dao odgovore na ključna pitanja hrvatskog voćarstva

Ovogodišnji sajam u dva dana, petak 4. i subotu 5. studenog nudi niz predavanja, veliki izložbeni prostor, stručne skupove, radionice i degustacije s aktualnim temama iz domene voćarstva, uz niz aktivnosti pripremljenih za djecu i mlade, ali i prezentaciju učeničkih zadruga međimurskih škola. Ipak najzanimljiviji stručnjacima i proizvođačima bio je okrugli stol „Krah hrvatskog voćarstva ili prilika za novi početak?!“, na kojem je o stanju u voćarstvu, uz prisustvo ministra govorio dr.sc. Željko Prgomet te gosti predavači, uz stavljen naglasak na viđenje o trenutnim događajima i budućnosti hrvatskog voćarstva. „Ovo vrijeme je teško je za poljoprivredne proizvođače i upitna je njihova ekonomska dosljednost kako zbog prirodne nepogode smrzavanja, tako i nesređenog tržišta poljoprivrednih proizvoda gdje su proizvođači prepušteni  sami sebi, a uvozi se nekontrolirana ,nekvalitetna, jeftina i više godina stara roba“, objasnio je načelnik. Voćari su se pritom dotakli teme mraza koji je pogodio Međimursku županiju, iznijeli mišljenja na temu poreznog sustava i utjecaja na voćare, te naglasili na koji se način voćarima može pomoći u daljnjem opstanku, uz primjere dobre prakse iz Njemačke i Slovenije. „Moramo sjest jedni i dogovoriti smjernice, jer ovako možemo još vrlo malo. Ministarstvo će pomoći Zakonom o nepoštenoj trgovačkoj praksi, gdje ćemo pokušati sve u lancu staviti na jedno mjesto, zakonski regulirati i učiniti da ta naša jabuka, mlijeko ili neki drugi proizvod ima svoju cijenu kako bi sam proizvođač mogao od svoje primarne djelatnosti i živjeti, ali da su i drugi dionici, otkupljivači i trgovci više ili manje sretni“, zaključio je ministar obraćajući se više od 60 okupljenih.