1. siječnja 2017, Sevnica, SLOVENIJA, predavanje –HUMUS; ŽIVLJENJE ZDRAVJE, Agrilatina, gosp. Pasquale Falzarano

Bodinamička poljoprivredna praksa omogućava smanjenje degradacije tla te djelomičnim ili potpunim pristupom biodinamičkom gospodarenju stvaramo povoljne preduvjete za povećanje humusa u tlu i oživljavanju tla.

Nošeni tim razmišljanjem, predavanje pod nazivom „HUMUS; ŽIVlJENJE ZDRAVJE“ organizirali su Kmetijska gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Celje, Biološko dinamička Udruga „Ajda Posavje“ i Udruženje Demeter Slovenije u Sevnici (Slovenija).

Predavač je bio predstavnik i vlasnik biološko dinamičkog poljoprivrednog gospodarstva „Agrilatina“ iz Italije, gosp. Pasquale Falzarano.

U iznimno velikom odazivu od 200tinjak polaznika, četrnaestero ljudi je došlo i iz Hrvatske, pa tako i predstavnici Centra dr. Rudolfa Steinera.

 

Poljoprivredno gospodarstvo „Agrilatina“ smješteno u Latini (okolica Rima), te obrađuje 170 ha poljoprivrednih površina. Kombinirano se bave stočarskom, povrtlarskom, ratarskom i voćarskom proizvodnjom. Gospodarstvo „Agrilatina“ je tijekom 1997. prešlo iz integrirane u ekološku poljoprivrednu proizvodnju, a nekoliko godina kasnije u biološko dinamičku, te je pod kontrolom Demeter.

Tijekom predavanja gosp. Falzarano je prikazao primjere iz proizvodnje i detalje iz povijesti svoga gospodarstva.

Na 90 ha travnjačkih površina uzgajaju goveda autohtone pasmine Marchigiana i perad, na 28 ha otvorenog i 12 ha zaštićenog prostora uzgajaju povrće te na 20 ha voćarskih proizvodnih površina uzgajaju kivi. Proizvodnja stočne hrane je temelj ratarske proizvodnje, ali uzgajaju i žitarice za brašno za kruh koji peku na gospodarstvu.

Gospodin Falzarano je govorio o plodnosti tla, plodoredu, pripreme kompost, obradi tla, zelenoj gnojidbi, te upotrebi biološko dinamičkih pripravaka i kvaliteti uzgojene hrane. Iznimno interesantno je bilo čuti primjer uhodane prakse u prodaji i distribuciji ove hrane te načine na koji se lokalnom stanovništvu omogućava kupovina biodinamičke hrane po povoljnijim cijenama.