26.03.2017. – Centar dr. Rudolfa Steinera u nedjelju posjetio je g. Konrad Hauptfleisch uz pratnju gđe. Jelene Petrov iz razvojne agencije RERA Split
Konrad Hauptfleisch je glavni manager IFOAM Organic Academy, edukacijskog dijela svjetske organizacije za širenje i potporu organskoj i ekološkoj poljoprivredi IFOAM Organics International. Rođen je, odrastao i školovao se u Johanesburgu u Južnoafričkoj Republici, gdje je između ostalog, radio i kao waldorfski pedagog u jednoj osnovnoj waldofskoj školi. Nakon edukacije u programu IFOAM, sudjeluje u stvaranju svjetske organizacije za podršku ekološkoj poljoprivredi IFOAM Organics International. Nakon višegodišnjeg rada na programima IFOAM u Africi, Aziji i Južnoj Americi, od 2012. godine djeluje u Europi, a sjedište njegove IFOAM Organic Academy je u Bonnu u Njemačkoj (IFOAM Academy: http://www.ifoam.org/en/what-we-do/ifoam-academy). IFOAM Organic Academy provodi Leadership Course Organic (OLC), međunarodni tečaj za razvoj rukovođenja u organskom sektoru, a autor navedenog tečaja je g. Konrad Hauptfleisch.

OLC je uspješno implementiran u Južnoj Aziji (2012, ’13 i ’14), u Europi 3 puta od 2013. do 2015. godine, u Latinskoj Americi, te Istočnoj i jugoistočnoj Aziji. OLC je do danas osposobio više od 140 managera u organskoj poljoprivredi, od kojih su mnogi već postigli zapažene rezultate u tom sektoru.
Osim OLC, Konrad Hauptfleisch je također razvio i pokrenuo tečajeve za obuku za potrebe djelatnika poljoprivredne savjetodavne službe u Južnoj Koreji, kao i za male poljoprivrednike u Africi i Aziji. IFOAM Organic Academy se fokusira na participativno učenje i izgradnju kapaciteta (IFOAM Programi: http://www.ifoam.org/en/what-we-do/programs).
Konrad Hauptfleisch je diljem svijeta uspješno implementirao razne razvojne projekte IFOAM u razdoblju od 2013. do 2015. Taj posao uključuje ukupan nadzor osoblja, razvoj projekata, upravljanje projektima, terenski rad i provedbu, a trenutno nadgleda i vodi projekte u Europi, Africi i Aziji.
Misija IFOAM je vođenje, ujedinjavanje i pomaganje ekološkom pokretu u njegovoj punoj različitosti. Cilj IFOAM je usvajanje ekoloških, socijalnih i ekonomskih sustava koji se temelje na načelima ekološke poljoprivrede. Kao predvodnik organskog pokreta u svijetu, IFOAM provodi volju širokog spektra svojih članova – od udruga poljoprivrednika do multinacionalnih certifikacijskih tijela, čime nastoji osigurati vjerodostojnost i dugovječnost ekološke poljoprivrede kao sredstvo ekološke, ekonomske i društvene održivosti.
Centar dr. Rudolfa Steinera počašćen je ovom posjetom, te nastavlja započete razgovore o zajedničkoj suradnji sa IFOAM organizacijom o budućim projektima koji bi doprinijeli razvoju našeg područja u smjeru ekološke i biodinamičke poljoprivrede.