09. 06.2017. godine Lokalna Akcijska Grupa Sava i Poljoprivredna Zadruga Berry Organica iz Zaprešića organizirali su konferenciju o ekološkoj poljoprivredi koja je u dvorcu Lužnica okupila više od 100 zainteresiranih sudionika. Konferenciji su nazočili mnogi dionici s područja eko poljoprivrede koji su na okruglom stolu raspravljali o gorućim temama u tom sektoru.
Konferenciju je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, a sudjelovali su i Jelena Petrov iz javne ustanove ReraSD, te Konrad Hauptfleisch, voditelj IFOAM Akademije koji je u svome izlaganju napomenuo kako u svjetskoj trgovini trenutno postoji 80 regulativa i 200 različitih standarda.
Božidar Benko, docent na Agronomskom fakultetu u Zagrebu objasnio je razlog što je svega 30-tak hektara u Hrvatskoj pod ekološkom proizvodnjom povrća u zaštićenim prostorima zapravo specifična tehnologija proizvodnje koja poskupljuje proizvodnju, niz bolesti i štetnika, a zarada je nedostatna za pokrivanje troškova. Istaknuo je i važnost usklađenja u korištenju dozvoljenih sredstava u eko proizvodnji sa zemljama EU. Ana Marušić Lisac iz kontrolnog tijela BIOTEHNICON objasnila je koja je svrha kontrolnih tijela u Hrvatskoj, te način na koji oni surađuju sa proizvođačima, odnosno nadležnim institucijama.
Kontrolna tijela također ne savjetuju proizvođače, već se proizvođači za savjete moraju obratiti Savjetodavnoj službi u čije ime je govorila Marija Ševar, koja je na temu stručne osposobljenosti kolega iz Savjetodavne službe koji su tu na raspolaganju poljoprivrednicima za savjetovanje u eko sektoru kazala kako je od 273 zaposlena u Savjetodavnoj službi 204 inženjera agronomije.
O plasmanu ekoloških proizvoda na tržište govorila je Jadranka Boban Pejić iz BIOVEGEkoja je kazala da je kod nas prisutan dvocifreni porast potražnje, ali da je potrebno educirati kupce da znaju prepoznati prave proizvode jer su onda oni za te proizvode spremni izdvojiti više novaca, te da o kupcima ovisi i razvoj tržišta. Kupci mahom traže svježe voće i povrće lokalnih domaćih proizvođača, a paradoks je da su najprodavanije banane.
O primjerima iz prakse posjetitelji konferencije su mogli saznati na OPG-u Matije Cetinić-Frankosa ujedno i upravitelja Zadruge Berry Organica, koji je na svojoj plantaži bobičastog voća u Mariji Gorici zainteresiranima govorio o izazovima i svakodnevnim obavezama jednog gospodarstva u ekološkom uzgoju.