S mnogo entuzijazma i predanog rada 3.11.2017. godine otvoren je 12. Međunarodni voćarski sajam u sportskoj dvorani Osnovne škole Donji Kraljevec. Iako voćarski sajam u Donjem Kraljevcu više nije mjesto na kojem se određuje otkupna cijena jabuka već je postala dvodnevna manifestacija na kojoj se susreću proizvođači, konzumenti i Institucije koje su potpora razvoju današnjeg voćarstva. Tako su ove godine uz 96 izlagača, uvedeni i brojni noviteti koji ovaj sajam iz godine u godinu oplemenjuju te se proširuje na raznoliku publiku posjetitelja. Na samoj ceremoniji službenog otvaranja prisustvovali su državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Željko Kraljičak, pomoćnica ravnatelja Savjetodavne službe Renata Škrnjug, zastupnici u Hrvatskom saboru Bernarda Topolko i Darko Horvat, župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojim zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem te zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović kao i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenikom Dragutinom Glavinom. Domaćini, a ujedno i organizatori sajma su Općina Donji Kraljevec s načelnikom Miljenkom Horvatom koji je bio sa svojim zamjenikom Mladenom Čavlekom te dopredsjednicima Općinskog vijeća Kristijanom Baranašićem i Božidarom Kolarićem te u korespondenciji s ravnateljicom Centra Dr. Rudolfa Steinera Dijanom Posavec. Svečanost su upriličili brojni gosti te poslovni partneri i subjekti, načelnik XV. Okruga Budimpešte Laszlo Haydu i predsjednik Hrvatske samouprave XV. Okruga Budimpešte Stjepan Kuzma iz Mađarske, donačelnik Općine Maroševizi Olariu Dimitrov i glavni sekretar Općine Maroševizi Neculai Sterica iz Rumunjske, gradonačelnici i načelnici te predstavnici javnih poduzeća, medija i podržavatelji sada već tradicionalnog 12. Međunarodnog voćarskog sajma.

Raznolikost ovogodišnjeg 12. Međunarodnog Voćarskog sajma!

Središnja tema stručnog dijela bila je panel diskusija s ovogodišnjom temom „Novi tipovi operacija unutar Programa ruralnog razvoja (Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene) temeljem iskustva iz Slovenije i prijedlozi za suvremeno hrvatsko voćarstvo”. Za vrijeme održavanja sajma, održali su se različiti popratni sadržaji kao što je kulinarska radionica u izvedbi Slađane Herman, promocija i degustacija prvog hrvatskog bio piva „Steiner pivo“ u realizaciji Pivovare „Međimurski lepi dečki“. Ujedno, predstavljen je „Steinerov kolač“ koji su osmislile Toplice Sv. Martin. Jedni od noviteta bilo je i  cjelodnevno kuhanje piva i ocjenjivanje homebrew i hrvatskih craft piva koje je osmišljeno s Udrugom pivara Sjever.

Program za svečanu ceremoniju pripremili su školski zbor iz OŠ Donji Kraljevec, Udruga „Pjesma“ Donji Kraljevec te Ivan Vlahek s recitacijom „Jabučica“  i Nina Cvetko izvedbom pjesme „Vuprem oči“.