Sam naziv projekta:  Strategije obrazovanja odraslih za postupke izrade najboljeg komposta i tretiranje stajskog gnoja kako bi se istaknula bolja kvaliteta hrane i smanjenje nutritivnih gubitaka s obzirom na ključne društvene, inicijativne i poduzetničke kompetencije.

Centar Dr. Rudolfa Steinera je osnovan kroz ideju očuvanja, dijeljenja i širenja filozofije, znakovitog rada i ostavštine Dr. Steinera.

Centar dr. Rudolfa Steinera je odgovoran za razvoj biodinamičke poljoprivrede. Njihov zadatak je implementirati tečajeve u Hrvatsku, na njihovoj lokaciji u Donjem Kraljevcu ali i šire, kako bi potaknuli ljude koji razmišljaju na isti način da se povežu i stvore radne grupe koje možda prerastu u Udruženje biodinamičkih poljoprivrednika.

Svega je nekolicina BD uzgajača u Hrvatskoj, stoga izrada komposta u nije značajna, posebice ne u komercijalnoj poljoprivredi. Ekološka proizvodnja je manja od 2% u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji Hrvatske, stoga postoji veliki potencijal za širenje znanja i učenje stečeno kroz biodinamičku praksu.

Potrebno je nekoliko godine kako bi se stekle kompetencije u proizvodnji komposta dobre kvalitete. Za to vrijeme, svi poljoprivrednici zainteresirani za proces su „vezani” zajedno, kroz dvomjesečne sastanke, učeći o stadiju kompostiranja te ojačavajući međusobnu povezanost. U slučajevima poljoprivrednika, te njihovih članova obitelji s posebnim potrebama, ili ranjivim socijalnim skupinama koje traže posebnu pažnju, posebno puno vremena se ulaže u edukaciju kako bi se znanje dobro savladalo i kasnije praktično primijenilo. Iz iskustva, treba 2-3 sezone kako bi prosječan poljoprivrednik savladao umijeće stvaranja biodinamičkog komposta.

Lokalne vlasti i mogle pomoći ustupanjem vlastitih prostora i omogućiti smještaj i hranu za volontere za vrijeme praktičnih edukacija, ili pomoć gospodarstvima koji su voljni ustupiti takvu uslugu na način da se financira izgradnja takvih smještajnih kapaciteta.

Kroz iskustva i znanja stranih, iskusnijih poljoprivrednika i predavača, poljoprivrednici u Hrvatskoj su motivirani učiti strane jezike, posebice njemački i engleski, jer je sva relevantna literatura dostupna na tim jezicima. Čitav proces stvaranja mreže poljoprivrednika istomišljenika također je orijentiran na zajednički izlazak na tržište koji rezultira istim metodama uzgoja, sličnom kvalitetom proizvoda i organoleptičkih karakteristika.

Centar  dr.  R.  Steinera  organizirao je 6 predavanja kroz 2 godine pod nazivom “Poljoprivredni tečaj”. Dio ovih tečajeva održan je pod GRUNDTVIG  programom cijeloživotnog učenja :  Strategije obrazovanja odraslih za postupke izrade najboljeg komposta i tretiranje stajskog gnoja kako bi se istaknula bolja kvaliteta hrane i smanjenje nutritivnih gubitaka s obzirom na ključne društvene, inicijativne i poduzetničke kompetencije. Predavanja su održavana po čitavoj Hrvatskoj, kako bi informacije bile lakše dostupne svim sudionicima biodinamičke poljoprivrede, posebice one o kompostu i kompostnim pripravcima. Koncept tečaja je 20 sati podijeljeno u 2,5 dana predavanja sa 153 sudionika. Osim 20 sati predavanja bilo je dovoljno vremena za debate i pitanja te smo zaključili kao zanimanje za ekološku poljoprivredu i izradu komposta je sve jače među ljudima. Centar.  dr. R. Steinera će nastaviti s ovim predavanjima i edukacijama.