Dornach, Švicarska, Goetheanum, 7.- 10. veljače 2018.
Sekcija za poljoprivredu u Goetheanumu – Međunarodna godišnja konferencija biodinamičke proizvodnje – TEMA: PREPARATI
Po prvi puta Centar dr. Rudolfa Steinera pozvan je na sudjelovanje u Međunarodnoj godišnjoj konferenciji biodinamičke proizvodnje, kojoj je ove godine tema bila preparati. Uz djelatnice Centra dr. Rudolfa Steinera, konferenciji su prisustvovali i Gordana Gorupić Šarić, predstavnica Ministarstva poljoprivrede, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i Jelena Berečić, direktorica hotelskih operacija i ljudskih resursa Toplica Sveti Martin.
Ovogodišnja konferencija predstavljala je najveće okupljanje biodinamičkih stručnjaka, proizvođača i svih štovatelja ovog vida proizvodnje s preko 1000 sudionika. Takva impozantna brojka govori o snazi biodinamičke poljoprivrede i njenom jačanju u svijetu. Stručnjaci iz cijelog svijeta prisustvovali su četverodnevnoj edukaciji koja se dijelila kroz niz stručnih predavanja, te različite radionice prema interesnim sferama polaznika i omogućavala dublje uvide u problematiku koju sa sobom nose preparati.
Putem predavanja i radionica koje su bile organizirane kroz četiri dana predstavljena su mnoga iskustva, konkretno iz proizvodnje biodinamičkih proizvoda, rezultati znanstvenih istraživanja koji su provođeni na različitim sveučilištima a dokazuju pozitivne učinke ove vrste poljoprivredne proizvodnje kako na sam konačni proizvod, tako i na kvalitetu tla, očuvanje prirodnih resursa bez zagađivanja okoliša, što sve zajedno pozitivno utječe i na zdravlje i kvalitetu života ljudi.
Izuzetno nam je bilo drago upoznati velik broj proizvođača koji proizvode na različitim djelovima svijeta po istim principima i time stvaraju hranu visoke energetske vrijednosti i kvalitete, kao i čuti iskustva ljudi koji su kroz svoj rad osnažili svoja imanja, izašli na tržište s visoko vrijednim proizvodima i opstali na njemu dug niz godina. Ono što smo mogli primjetiti da je velik broj ovih proizvođača generacijski vezan na biodinamičku proizvodnju te su vrijednosti ove proizvodnje usadili i u svoje nasljednike koji se zadovoljno nastavljaju baviti poslom svojih očeva i time stvaraju renomirana imena koja znače kvalitetu, sigurnost i tradicijsku vrijednost poljoprivredne proizvodnje.
Uz razgled monumentalnog zdanja Goetheanuma, kao i Steinerova arhiva po prvi smo puta zapravo, shvatili koliko je jak Steinerov nauk u svijetu, koliki je broj štovatelja negova rada i koliko potencijala ima Hrvatska kao zemlja u kojoj je rođen ovakav genij modernog doba.
Stekli smo neka nova poznanstva koje će nam biti neophodna za nastavak razvoja biodinamike u Hrvatskoj. Tako smo između ostalog održali sastanak s gospodinom Jean-Michel Florinom, voditeljem Škole za duhovne znanosti, Sekcije za poljoprivredu u Goetheanumu, dr. Ulijem Johannes Konigom, zaduženim za pripremu preparata, komposta i tla pri Istraživačkoj grupi za biodinamičku proizvodnju u Darmstadtu te gospodinom Christophom Simpfendorferom, predstavnikom tvrtke Demeter-International e.V. Razgovarali smo i s gospodom Pierrom i Vincentom Massonom, jednim od svjetski najpoznatijih biodinamičkih vinara i izrađivača preparata.
Povezali smo se i s mađarskim kolegama s kojima namjeravamo ostvariti nekoliko stručnih radionica i razmijeniti iskustva.
Isto tako nam je bilo izuzetno drago susresti se s gospođom Lucijom Palavrom, jedinom hrvatskom poljoprivrednicom koja je u sustavu Demeter kontrole.
Osnaženi svime što smo vidjeli, smatramo kako je vrijednost biodinamike u tome što ona i izuzetno malim proizvođačima omogućava rentabilniju proizvodnju, a njihovim povezivanjem u proizvođačke organizacije kompetetivnost na tržištu i pružanje nekih novih vrijednosti u poljoprivrednim proizvodima koji su sve više traženi i za koje se otvara sve veće tržište.