U organizaciji zastupnika IDS-a u Europskom parlamentu Ivana Jakovčića i Ureda Europskog parlamenta u RH,  u četvrtak 10. svibnja u istarskoj sabornici u Poreči održan je prvi biološki forum geografske izvornosti „BioGI“ u Istri. Forum je okupio brojne ekološke proizvođače i potrošače, zainteresiranu javnost, kao i eminentne europske poljoprivredne stručnjake.

Voditeljica Ureda EP-a u RH Violeta Simeonova Staničić istaknula je zadovoljstvo što zastupnici EP-a sve intenzivnije rade na jačanju povjerenja potrošača u ekološku poljoprivredu, posebice istaknuvši angažman Ivana Jakovčića, “koji osim što je najaktivniji zastupnik u EP-u, svoj je mandat posvetio promicanju ekološkog uzgoja i brendiranju hrvatskih autohtonih proizvoda“.

Jakovčić je u svom uvodnom govoru naglasio da su “određeni dijelovi Hrvatske fantastični po pitanju ekološke, organske, bio proizvodnje”. – Kada tome dodamo i zemljopisno zaštićeni proizvod, stvara se  sinergija koja je iznimno vrijedna za proizvođača, ali i za potrošača, u obliku zdrave hrane. Tu leži konkurentnost hrvatske, kao i europske poljoprivrede i zato sam organizirao današnji BioGI Forum!”

Prvi panel pod vodstvom začetnice Udruge Bio Istra Vlaste Radoičić usmjerio se na pozicioniranje bio proizvoda na tržištu. Predsjednik Udruge ekoloških proizvođača Istre Dorian Siljan naglasio je nužnost povezivanja proizvođača i struke, dok je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec naglasila da je cilj Centra postati vodeći edukacijski i certifikacijski centar biodinamičke poljoprivrede. Ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč Dean Ban prisutne je upoznao s karakteristikama potrošača ekoloških proizvoda, kazavši da su u pravilu voljni više izdvojiti za kvalitetnije proizvode.

Na drugom panelu, pod vodstvom moderatorice Smiljane Gorete Ban, znanstvene savjetnice iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, gradonačelnik Pule Boris Miletić, Istarski župan Valter Flego te Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH Tugomir Majdak govorili su o bio potencijalu Istre i Hrvatske.

Miletić je kazao da „javni sektor ima obavezu osigurati mehanizme koji će spojiti proizvođače s krajnjim korisnicima te proizvod koji ima povjerenje kupca i svoju prepoznatljivu vrijednost. Upravo na tome predano radimo na našem području. Premali smo da bismo bili prosječni, izvrsnost je jedini ispravan smjer za budućnost naše poljoprivrede.“

Flego je kazao da „kao što se svijet i Europa mijenjaju, tako se mijenja i poljoprivreda. Trebamo zaštiti zdravlje, našu proizvodnju, ruralne krajeve Istre i Hrvatske, naše građane. Istra vjeruje u bio regiju, odlučili smo postati bio regijom, ali nismo izolirani otok i želimo imati sinergijski pristup, od općine do EU. Edukacije i znanje naš su sljedeći korak, kako bi svi bili svjesni važnosti proizvodnje i kupnje bio proizvoda.“

Državni tajnik Majdak se zahvalio na inicijativi zastupnika Jakovčića, kazavši da ono što u Hrvatskoj želimo postići su visokovrijedni poljoprivredni proizvodi i vina. – Ekološka proizvodnja naša je realnost, a ekološki proizvodi sve uspješnije pronalaze svoj put do krajnjih potrošača.

Posljednji panel usmjeren na BioGI iskustva u EU, moderirao je Ivan Jakovčić, na kojem su se video porukama prisutnima obratili predsjednik IFOAM-a Eduardo Cuoco i direktor OriGIn-a Massimo Vittori, dok su panelisti bili: predsjednik Mreže organskih gradova Europe Claudio Serafini, glavni tajnik Udruženja europskih regija za proizvode s oznakom izvornosti Laurent Gomez, predstavnik regije Emilia Romagna Alberto Ventura i ravnatelj Instituta Bio Forschung Austria Bernhard Kromp.

Serafini je istaknuo da je „najveća vrijednost mreže ekoloških gradova rast, utjecaj i održivost gradova i regija, a dijeljenje dobrih praksi srce je i srž mreže“. Gomez je pozvao Istru da se pridruži AREPO-u, jer vjeruje da Istra  može biti lider u ovom području, dok su Ventura i Kromp podijelili iskustva sa svojih područja i tržišta.

Na kraju, zatvorivši konferenciju, Jakovčić je istaknuo da „Istra želi i može postati prva bio regija u Hrvatskoj“. – Na tome ćemo inzistirati na svim razinama, a ja ću svakako nastaviti raditi na poljoprivrednoj ideji u europskim institucijama, jer bez snažne podrške Bruxellesa neće biti strelovitih uspjeha, a to želimo – za našu djecu i unuke, želimo da oni živi u bio regiji Istri!