Centar dr. Rudolfa Steinera predvođen ravnateljicom Dijanom Posavec 27. rujna 2018. godine predstavio je svoje djelovanje, aktivnosti i inicijative u Europskom parlamentu u Briselu. Domaćin konferencije pod nazivom „Biodinamika-Lifestyle“ bio je europski zastupnik i član odbora za poljoprivredu europskog parlamenta Ivan Jakovčić. Konferenciji su prisustvovali eurozastupnik Jozo Radoš i Igor Šoltes zastupnik u Europskom parlamentu iz Slovenije. U uvodnom djelu postavilo se pitanje da li biodinamika može biti životni stil ili pak nova revolucija u poljoprivredi.

U ime Međimurske županije, prisutne je pozdravio Josip Posavec bivši međimurski župan u čijem je mandatu i pokrenut projekt i osnovana ustanova Centar dr. Rudolfa Steinera.

Rudi Grula, predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije predstavio je kroz kratak promotivni film novi brend Međimurske županije pod nazivom „Zemlja u kojoj je rođen Rudolf Steiner“. U filmu su prikazane sve specifičnosti i zanimljivosti koje se u županiju povezuju sa dr. Steinerom i biodinamičkom poljoprivredom, čiji koncept se uklapa u već poznati slogan Međimurske županije, a to je Međimurje u pokretu, čistog okoliša i zdrave hrane.

Centralni događaj bio je predstavljanje Centra dr. Rudolfa Steinera u okviru lokalnog, nacionalnog i međunarodnog djelovanja. Kroz predavanje i prezentaciju Dijana Posavec prezentirala je dosadašnje projekte te buduće planove Centra.

O biodinamici u Istarskoj županiji govorila je Andreja Vugrinović u funkciji savjetnice za ekološku i biodinamičku proizvodnju, te Petar Šuran dugogodišnji uspješni biodinamički proizvođač vina i maslinovog ulja.

Ivan Jakovčić zatvarajući konferenciju zaključio je kako se pokazalo da način proizvodnje hrane kakav poznajemo u posljednjih sto godina tzv. konvencionalna poljoprivreda, nije prijateljska kako prema okolišu tako i prema potrošačima koji konzumiraju takvu hranu. Stoga je vrijeme da se što prije i što više poljoprivrednih proizvođača okrene drugačijem načinu proizvodnje hrane. Jedno od najboljih rješenja svakako je biodinamička poljoprivredna proizvodnja. Tako će se i u okviru europskog parlamenta nastaviti inicijativa podršci ovom vidu proizvodnje pa će Centar dr. Rudolfa Steinera kao nacionalni centar za biodinamičku poljoprivredu već u studenome prisustvovati još jednom skupu pod predsjedanjem povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogana.

 

 

 

 

 

 

Ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec dodijelila se Zahvalnicu Ivanu Jakovčiću kao prijatelju Centra koji već neko vrijeme podupire i promovira rad Centra u Briselu.