Više od 250 izlagača iz sedam zemalja sudjelovat će na Sajmovima hrane i zdravog življenja koji će se od 18. do 21. listopada održati na Zagrebačkom velesajmu, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare. Cilj je projekta, najavila je direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić, je promocija kvalitete hrvatskih proizvoda pa posjetitelji mogu očekivati proizvode čiji nazivi su zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog porijekla, proizvode hrvatskih farmi i polja, ekološke i otočne proizvode te nosioce oznaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko.

Program je podijeljen u četiri cjeline (Hrana, Organica, APItera i Mystic), a u sklopu ovog sajma organizira se i velika međunarodna konferencija ‘Budućnost zajedničke poljoprivredne politike Europske unije’.
Na konferenciji će sudjelovati inozemni i domaći stručnjaci među kojima vrijedi izdvojiti Josefine Loriz-Hoffman, direktoricu u Glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije, Michaela Pielkea, načelnika Odjela za Bugarsku, Hrvatsku, Poljsku i Sloveniju Europske komisije, predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mladena Jakopovića i Krešimira Ivančića, pomoćnika ministra za poljoprivredu. Na rasporedu konferencije su i dvije panel rasprave: ‘Nepoštena trgovačka praksa’ te ‘Poljoprivredni prehrambeni proizvodi – Jesu li hrvatski brend?’.

Bilo je riječi i o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji s kojom nas je pobliže upoznala Dijana Posavec, ravnateljica centra Rudolf Steiner, posvećenog upravo takvoj proizvodnji.
Posavec je naglasila kako su u pitanju ‘proizvodi s visokom dodanom vrijednošću’ i ‘najčišći proizvodi koje priroda može dati’. Njihov centar otvoren je prije dvije godine u Međimurju, a u međuvremenu su organizirali brojne radionice i edukacije te u Bruxellesu predstavili projekt ‘Zagreb – gradski vrtovi’. Na Sajmovima hrane i zdravog življenja imat će svoj štand te pripremaju i okrugli stol pod nazivom ‘Svijet biodinamike’.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić istaknula je da je ‘prehrambeni suverenitet ključan za razvoj svake države’ i da su ‘naš najvažniji resurs ljudi’. Dodala je i da su ‘hrvatska hrana i proizvodi brend’, što je potvrdilo i nedavno istraživanje u kojem je tisuću i pol turista iz stranih zemalja, osim kulturnoj, najvišu ocjenu dodijelilo hrvatskoj gastro ponudi.
Usporedo s ovim sajmom, od 18. do 21. listopada održavaju se i Dani lova i ribolova koji su se na kalendar Zagrebačkog velesajma vratili prošle godine, dok je cilj predstojećeg izdanja istaknuti mogućnost razvoja lovnog turizma na kontinentalnom području Hrvatske u suglasju s prirodom. Tako će, pored izlagačkog segmenta u kojem će sudjelovati 64 izlagača iz četrnaest zemalja, Dani lova i ribolova uključivati i edukacijsko-stručni program kojim se želi naglasiti potencijal i izravni značaj lovstva u očuvanju i održavanju prirode, kao i predstaviti trendove i zakonske odredbe vezane uz zaštitu divljači i riba.

Posjetitelje očekuje i zanimljiv popratni program u kojem između ostalog mogu pogledati reviju lovačkih pasa, sokolarenje – lov pticama grabljivicama i Dioramu, izložbu divljih prepariranih životinja.