Od 5. do 9. studenoga 2018., LAG Međimurski doli i bregi bio je domaćin partnerima u projektu Rural SKILLS, financiranog sredstvima programa Erasmus+. Predstavnici lokalnih akcijskih grupa iz Italije, Španjolske, Portugala, Belgije i Latvije imali su prigodu razmijeniti znanja, iskustva i metodologiju rada te upoznati primjere dobre prakse u ruralnom razvoju na području Međimurske županije.

Partnere u ovom projektu, čiji je cilj razvoj i razmjena specifičnih znanja, vještina i stavova među dionicima lokalnog razvoja, kroz ovaj program mobilnosti upoznali su primjere dobre prakse u ruralnom razvoju na području LAG-a, ali i cijele Međimurske županije.

Za predstavnike partnera, LAG-a MontagnAppennino iz Italije, koji je vodeći partner projekta, Razvojne agencije regije Alto Tamega iz Portugala, Razvojne agencije općine Raia Nordestina iz Portugala, LAG-a Zied Zeme iz Latvije, LAG-a Vlaamse Ardennen iz Belgije i Instituta IRMA iz Španjolske, LAG Međimurski doli i bregi pripremio je bogat i sadržajni program tijekom kojeg su njihovi predstavnici imali prigodu upoznati lokalne posebnosti Međimurja te brojne projekte vezane uz ruralni razvoj.
U hotelu Golfer Spa u Svetom Martinu na Muri u srijedu 7. studenog, održana je zajednička radionica s predstavnicima LAG-a Mura-Drava, ACT Grupe, Društvene zadruge Humana Nova, Turističke zajednice Međimurske županije, Turističke zajednice Općine Nedelišće, REDEA-e, Centra dr. Rudolfa Steinera i Savjetodavne službe. Projektni partneri su sa najvažnijim dionicima ruralnog razvoja Međimurja razgovarali o temama vezanima uz LEADER program, turizam i baštinu, regionalni razvoj, biodinamičku poljoprivredu i društveno poduzetništvo.
Zanimljive aktivnosti sudionici projekta Rural SKILLS imali su i u četvrtak 8. studenog, kada su posjetili Donji Kraljevec i Centar dr. Rudolfa Steinera, gdje im je ravnateljica Centra Dijana Posavec predstavila rad znanstvenika i biodinamičara Rudolfa Steinera, koji je rođen upravo u Donjem Kraljevcu. Amalka Vukelić, stručna suradnica, tom im je prigodom predstavila i osnovne principe biodinamičke poljoprivredne proizvodnje. Sudionici projekta posjetili su i rodnu kuću Rudolfa Steinera.
Posebno zanimljivo iskustvo toga su dana doživjeli u restoranu Međimurski dvori u Lopatincu, gdje je za njih organiziran kuharski show. Predstavnici partnera sami su od domaćih namirnica pripremali autohtona međimurska jela koja su zajedno kušali te su se na taj način najbolje upoznali s vrijednom kulinarskom baštinom Međimurja.

Izvor: http://lag-medjimurskidoliibregi.hr/