U organizaciji Centra dr. Rudolfa Steinera 17-tero člana hrvatska delegacija boravila je od 20. do 26. studenog 2018. godine u okviru studijskog putovanja na jednom od najvećih biodinamičkih imanja na svijetu SEKEM koje se nalazi u Egiptu. 

SEKEM je 1977. godine proizašao iz ideje holistički održivog pristupa životu na temelju razmišljanja i ideje dr. Ibrahima Abouleisha, čiji rad danas nastavlja njegov sin Helmy Abouleish koji je prije nekoliko mjeseci izabran za predsjednika krovne organizacije Demeter InternationalDemeter je najveća certifikacijska organizacija za biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju i jedan je od najzahtjevnijih certifikata.

Dr. Abouleish je na 70 ha nedirnute egipatske pustinje (60 km sjeveroistočno od Kaira), koristeći biodinamičke pripravkerevitalizirao pustinjsko tlo i razvio prijeko potrebnu poljoprivrednu proizvodnju. Danas SEKEM proizvodi voće, povrće, žitarice, ljekovito bilje po principima biodinamike na 200 ha vlastite farme i surađuje sa više od 500 farmi diljem Egipta koji proizvode po strogo kontroliranim principima biodinamičke poljoprivrede a proizvedena dobra prodaju na lokalnom i inozemnom tržištu. Tijekom godina SEKEM je postao krovni sinonim za različite prerađivačko-distributivne grane poljoprivredne proizvodnje, te kao nevladina organizacija uključuje i različite obrazovne institucije kao i medicinski centar. Danas se SEKEM smatra vodećim primjerom socijalnog poduzetništva u svijetu. U samom SEKEMU radi gotovo 2000 djelatnika, dok više od 200 njih živi na samoj farmi.

U okviru posjeta SEKEMu hrvatska delegacija posjetila je i HELIOPOLIS Sveučilište u Cairu čiji osnivač je društvo SEKEM. Uz upoznavanje i  razgled svih studijskih programa, održao se sastanak sa rektorom Sveučilišta dr. Yousri Hashem te dogovorio sporazuma o suradnji Sveučilišta HELIOPOLIS (Studij ekološke i BD poljoprivrede) i Centra dr. Rudolfa Steinera.
Posjetili smo i biodinamičko polje pamuka, upoznali se sa biodinamičkim uzgojem stoke, vidjeli  skladište BD pripravaka gdje je zakopano preko 10.000 rogova (BD Pripravak 500).
U DELTI Nila posjetili smo jednog od dugogodišnjih kooperanata SEKEM farme. Uskoro očekujemo dogovoreni uzvratan posjet prijatelja iz Egipta Centru dr. Rudolfa Steinera.