Dana 18.4.2019. potpisan Sporazum o suradnji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Centra dr. Rudolfa Steinera

Prenosi Međimurska županija: 

„Centar dr. Rudolfa Steinera provodi nacionalni program biodinamičke poljoprivredne proizvodnje, a Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ vodeća je ustanova u praksi i uslugama sustava javnog zdravstva Republike Hrvatske čija je djelatnost usmjerena prema provođenju mjera zdravstvene zaštite i pružanju zdravstvenih usluga na području očuvanja i unapređenja zdravlja građana. Zavod je nedavno pokrenuo iznimno značajnu inicijativu osnivanja Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnost hrane jugoistočne Europe. Današnje potpisivanje Sporazuma označit će početak suradnje dviju ustanova, što je važan korak u izgradnji sustava koji obuhvaća biodinamičke proizvođače, potrošače te kontrolu kvalitete, čime se stvara transparentnost i povjerenje u kvalitetu hrane na našem tržištu“, naglasila je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec uoči potpisivanja Sporazuma o suradnji dviju ustanova u Maloj vijećnici Međimurske županije.

Kako u okviru Zavoda „Dr. Andrija Štampar“ djeluje centar za certifikaciju proizvoda u ekološkoj proizvodnji, Centar u Donjem Kraljevcu dobit će i stručnu podršku u procesu klasifikacije i certifikacije nacionalne biodinamičke proizvodnje.

U sljedećih deset godina proizvodnja hrane mora porasti za 40%, od čega će 80% biti iz intenzivnog uzgoja. Stoga je ovo što Centar dr. Rudolfa Steinera radi iznimno važno, naglasio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Zvonimir Šostar. U Europi je 2017. godine u trgovini hranom okrenuto 900 milijardi eura, od čega nešto manje od 1/3 dobivaju primarni proizvođači, a sve ostalo odlazi u preradu. Dok trećina svjetske populacije gladuje, više od 30% hrane se baca“, kazao je.

Zavod „Dr. Andrija Štampar“ postoji 70 godina. Obuhvaća čitav niz nacionalnih referentnih centara, a prije nekoliko mjeseci postao je referentni laboratorij za pesticide po preporuci povjerenstva Europske komisije. Prepoznat je od strane svih relevantnih tijela Europske unije kao jedan od lidera na području jugoistočne Europe te je jedan od 11 certifikacijskih tijela za eko proizvodnju u Hrvatskoj. „Zadovoljstvo mi je što će Centar dr. Rudolfa Steinera postati dio naše velike obitelji. Ne dvojim da ćemo zajedno napraviti odličan posao na dobrobit svih građana, a svi koji se bave biodinamičkom proizvodnjom imat će poseban popust u našem Zavodu za analize“, poručio je ravnatelj Šostar.

Brendiranje Steinerove filozofije

„Jedno kućanstvo u Hrvatskoj na hranu dnevno troši 21,40 kn, što u ukupnom zbroju znači da se godišnje na hranu troši 4 milijarde i 380 milijuna eura. Od tog iznosa 2 milijarde eura otpada na uvezenu hranu. Kad bi se barem 1% usmjerilo domaćim poljoprivrednim proizvođačima došli bismo do brojke od 150 milijuna kuna godišnje podrške lokalnoj proizvodnji. Poveznica dviju ustanova znači da su za vrijeme svog života i Andrija Štampar i Rudolf Steiner nastojali razviti svijest pojedinca o zdravom načinu života u čemu ključnu ulogu ima prehrana. Ovaj je korak za nas izuzetno značajan jer na taj način ne razvijamo samo ekološku proizvodnju, već i rad Centra dr. Rudolfa Steinera kojeg želimo pretvoriti u nacionalni centar za biodinamičku proizvodnju. Napravit ćemo iskorak u brendiranju Steinerove filozofije, biodinamike, ekološke proizvodnje, ali i cijelog Međimurja“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Potpisivanju su nazočili načelnik općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

https://medjimurska-zupanija.hr/2019/04/18/potpisan-sporazum-o-suradnji-nastavnog-zavoda-za-javno-zdravstvo-dr-andrija-stampar-i-centra-dr-rudolfa-steinera/