Na Franjevačkom trgu i u atriju Županijske palače u Varaždinu održan je 13. travnja četvrti po redu nacionalni sajam autohtonih i zaštićenih hrvatskih proizvoda čime je obilježen Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, 14. travnja, u spomen na dan kada je Europska unija 2015. godine proglasila zaštićenim prvi hrvatski autohtoni proizvod. Organizira ga Ministartsvo poljoprivrede uvijek s nekime u suorganizaciji, a ovaj put bile su to Varaždinska i Istarska županija, a domaćin je bio Varaždin.  Sajam je mjesto predstavljanja najpoznatijih od 22 zaštićena hrvatska proizvoda među kojima su istarski pršut, međimursko meso s tiblice, poljički soparnik varaždinsko zelje, baranjski kulen i drugi proizvodi zaštićeni na razini EU jer se ističu svojim geografskim podrijetlom, oznakom izvornosti i tradicionalnim ugledom.

Obzirom da su organizatori ovogodišnje manifestacije bili Ministarstvo poljoprivrede, Istarska te Varaždinska županija koja je bila i domaćin manifestacije, prisutnima su se obratili dvojica župana, varaždinski Radimir Čačić, te župan Istarske županije Valter Flego, a u ime Ministarstva nazočne je pozdravio tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Kad govorimo o zaštiti autohtonih proizvoda mi smo u Istri prvi to prepoznali jer smo svjeni da to ima i više benefite kao što je ekonomski, pravna sigurnost ali i kulturološko priznanje podneblju otkuda dolazi taj proizvod. Hrvatska je među prvih 10 zemalja po broju zaštićenih proizvoda s oznakama EU kvalitete. Moramo još puno raditi i na ekološkoj i biodinamičkoj poljoprivredi. To omogućuje našim poljoprivrednicima dostupnost tržištu, prodaju po većoj cijeni, a Ministarstvo omogućuje proces zaštite i pomoć u tom djelu. Nakon zaštite još 10-tak proizvoda, sljedeći zadatak je udružiti poljoprivredne proizvođače i OPG-ove kako bi koncentriranom ponudom i većim obujmom plasirali svoje proizvode na tržište. Ministarstvo je donijelo akcijski plan promoviranja domaćih proizvoda prema javnim institucijama. Slijedi nastup na tržištu kao poseban izazov za Ministarstvo – rekao je Župan Valter Flego