Predstavnici Centra dr. Rudolfa Steinera kao članovi LAG-a Međimurski doli i bregi su od 03. do 07. lipnja 2019. godine u Latviji sudjelovali na aktivnosti mobilnosti organiziranoj u sklopu Erasmus+ projekta Rural SKILLS, u kojem je LAG jedan od partnera. Domaćini aktivnosti bio je projektni partner LAG Zied Zeme. Projekt Rural SKILLS ukupno je vrijedan 126.155 EUR, započeo je s provođenjem 15. listopada 2017. godine, a završio je 14. lipnja 2019. godine.

Prvog dana aktivnosti mobilnosti partneri na projektu susreli su se u Rigi, glavnom gradu Latvije i vodećem ekonomskog središtu Baltika. Nakon razgleda najvažnijih znamenitosti latvijske metropole, sudionici su se zaputili u ruralni prostor Latvije kojeg karakteriziraju šumska i močvarna prostranstva.

Projektni sastanak partnera, LAG-a MontagnAppennino iz Italije, koji je glavni prijavitelj projekta, LAG-a Međimurski doli i bregiRazvojne agencije ADRAT i Razvojne agencije CORANE iz Portugala, LAG-a Zied Zeme iz Latvije, LAG-a Vlaamse Ardennen iz Belgije te Instituta IRMA S.L. iz Španjolske, održan je u gradu Lielvarde, u sjedištu domaćeg LAG-a.

Sudionici su posjetili i tvornicu Diamonds Food Group u gradiću Suntaži koja je postala prepoznatljiva u Latviji zbog proizvodnje torti i kolača bez glutena i laktoze, a velik dio pogona financirali su sredstvima programa LEADER. Kasnije je slijedio posjet Komunikacijskom centru Sergej Ejzenštajn u gradu Keipene. Taj muzej otvoren je u zgradi bivše željezničke postaje, a prikazuje izložbu u spomen na najvažnija djela ovog ruskog filmskog redatelja. Održan je i posjet centru Plavog križa u gradu Ledmane koji radi sa mladima bez roditeljske skrbi, bivšim ovisnicima i drugim ranjivim skupinama građana na njihovom uključivanju u društvo, a njegov rad sufinanciran je sredstvima LAG-a Zied Zeme. U interpretacijskom centru Turkalnes Muiža održana je prezentacija proizvoda lokalne pivovare te drugih lokalnih proizvođača.

Posljednjeg dana mobilnosti održan je posjet nekoliko projekata sufinanciranih sredstva Programa ruralnog razvoja, tj. LAG-a Zied Zeme. Tako su sudionici na projektu posjetili vodeni park Baldone i vidikovac Riekstu Kalns, privatnu školu Ikškiles Briva i turističko središte Baldone, poznato po ljekovitom mulju. Nakon degustacije vina od breze u vinariji Libertu, posjet je završio obilaskom grada Ogre i tamošnjeg Muzeja povijesti i umjetnosti.

Tijekom aktivnosti mobilnosti u Latviji sudionici su imali prigodu vidjeti niz primjera dobre prakse vezane uz glavne ciljeve projekta Rural SKILLS – razvoj i razmjenu specifičnih znanja, vještina i stavova među dionicima ruralnog razvoja; poticanje novih mogućnosti zapošljavanja i neformalnih aktivnosti učenja o ruralnom razvoju; poticanju međunarodne suradnje lokalnih akcijskih grupa; te novih načina promocije lokalnih proizvoda.

IZVOR: LAG MEĐIMURSKI DOLI I BREGI