Međimurska županija bila je mjesto održavanja 171. sjednice Vlade Republike Hrvatske, čiji su se članovi u četvrtak, 25. srpnja 2019. godine okupili u najsjevernijoj hrvatskoj županiji.
Uz premijera i ministre, sjednici u prostorijama Tehnološko-inovativnog centra u Čakovcu nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenikom Mariom Medvedom, načelnici međimurskih općina, kao i saborski zastupnici Bernarda Topolko, Sunčana Glavak i Veljko Kajtazi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sjednicu Vlade u Čakovcu otvorio je zahvalom domaćinima, županu Matiji Posavcu i gradonačelniku Stjepanu Kovaču. U uvodnom govoru, predsjednik Vlade naglasio je da je Međimurje jedna od razvijenijih hrvatskih regija, te je u 2018. u svrstano u Top 10 regija prema Financial Timesu, kad se radi o privlačenju stranih ulaganja. “Nije slučajno da i u 2019. želite stvoriti povoljniju i bolju poduzetničku klimu, pojačati učinkovitost uprave na lokalnoj razini i dodatno iskoristiti blagodati članstva u Europskoj uniji“, istaknuo je. “Činjenica da se danas nalazimo u ovom prostoru kojeg ste nazvali Centrom znanja, a da je to prije bila vojarna Hrvatske vojske, dobar je primjer kako su u funkciju stavljene nekretnine koje je Ministarstvo obrane ustupilo, u ovom konkretnom slučaju razini županije i grada, pa je u njemu i Međimursko veleučilište i Tehnološko-inovacijski centar, Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju, Regionalna razvojna agencija te brojni predstavnici maloga gospodarstva koje obilježava poduzetnički duh ovoga kraja“, naveo je Plenković te dodao da je dobro što je prepoznata i važnost kvalitetnih uvjeta za zdravstvenu skrb kao faktora koji sigurno pridonose natprosječnoj konkurentnosti i kvaliteti poslovnog okruženja.
Vlada je na sjednici donijela 26 zaključaka i odluka kojima je poduprla realizaciju projekata čija vrijednost iznosi oko 3,4 milijarde kuna.

Na Sjednici Vlade usvojena je Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za sklapanje sporazuma s Centrom dr. Rudolfa Steinera, Donji Kraljevec, o financiranju promicanja biodinamičke poljoprivrede u 2019. godini.

Sporazumom će se Centru dodijeliti 200.000 kuna za održavanje hrvatskih dana biodinamike, međunarodnog ocjenjivanja voćnih vina, održavanje tečajeva i edukacija o biodinamičkoj proizvodnji te za nabavku informatičke opreme. Biodinamička poljoprivreda je vid ekološke poljoprivrede temeljen na idejama Rudolfa Steinera. Biodinamičke proizvode certificira Demeter, međunarodnom oznakom biodinamičkog uzgoja ili organic farming, a mogu ih certificirati ovlaštena tijela za certificiranje ekoloških proizvoda.
Nakon sjednice Vlade ministrica Vučković je korisnicima mjera 4, 6 i 7 Programa ruralnog razvoja uručila 14 ugovora o financiranju vrijednih više od 21 milijun kuna, kojima financiramo ulaganja u obnovljive izvore energije i smanjenje štetnog utjecaja na okoliš, izgradnju javnih sustava za vodoopskrbu, ali i povećanje kapaciteta poljoprivrednih gospodarstava, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti te poboljšanje usluga za ruralno stanovništvo.

„Ekološka poljoprivreda važna je grana hrvatske poljoprivrede, a najbolje rezultate postići ćemo prepoznatljivom kvalitetom, proizvodima s visokom dodanom vrijednosti i hranom proizvedenom po najvišim standardima. To je tržišna niša koju naši poljoprivrednici sve više prepoznaju jer se iz godine u godinu sve više njih odlučuje upravo za ekološku poljoprivredu. U cijeloj Europskoj uniji mi imamo najveći rast površina u ekološkoj proizvodnji, a i cijela buduća Zajednička poljoprivredna politika temelji se na smanjenju onečišćenja od poljoprivredne proizvodnje – izjavila je ministrica Marija Vučković u Čakovcu.