Od 28. srpnja do 1. kolovoza 2019. godine ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec boravila je na studijskom putovanju u Egiptu gdje je posjetila dvije vrlo značajne institucije: biodinamičku farmu SEKEM 60-tak km SI od Kaira i Sveučilište Heliopolis u Kairu. Na biodinamičkoj farmi SEKEM upoznala se sa višegodišnjim eksperimentom kojeg provodi tim mladih znanstvenika. Radi se o pokusnom polju na kojem su zasijane razne kulture koje se uzgajaju na konvencionalni, organski i biodinamički način. Od kukuruza, soje, raznog vrsta povrća i voća. Dosadašnji rezultati pokazuju svu superiornost biodinamičke poljoprivredne proizvodnje u uzgoju voća, povrća i ljekovitog bila u tako surovim uvjetima kao što je pustinja.
Susrela se i razgovarala sa predsjednikom DEMETER International i vlasnikom SEKEM-a Helmyem Abouleishem te njegovim suradnicima. Dogovoren je dolazak Helmya Abouleisha na konferenciju o biodinamičkoj poljoprivredni JI Europe koja će se održati početkom 2020. godine  u organizaciji Centra dr. Rudolfa Steinera i DEMETER International. Razgovaralo se i o pristupanju hrvatskih biodinamičkih proizvođača i udruga svjetskoj DEMETER organizaciji.
Također dogovoreno je da će dr. sc. Reto Ingold koordinator akreditacijskog vijeća DEMETER International aktivno sudjelovati i održati predavanje i radionicu na Vikendu praktične biodinamike koji će se održati od 27. do 29. rujna 2019 godine u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu te na poljoprivrednim imanjima u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji.

Prigodom posjete Sveučilištu Heliopolis Kairo susrela se sa rektorom prof. dr. Mohamedom Yousri Hasemom te je dogovoren posjet rektora Centru dr. Rudolfa Steinera i nazočnost na obilježavanju 100 godišnjice Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu krajem rujna ove godine.
Ovaj posjeta nastavak je suradnje u okviru nedavno potpisanog Sporazuma između Centra dr. Rudolfa Steinera, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Heliopolis Kairo.

 

Na farmi SEKEM boravio je i Steve Briaultdirektor EMERSON COLLEGE iz Velike BritanijeEMERSON COLLEGE svjetski je poznata institucija koju je osnovao Ralph Waldo Emerson 1962. godine. Temelji EMERSON Collega postavljeni su na Steinerovom nauku koji desetljećima okuplja znanstvenike i štovatelje Steinerova rada. Steve Briault pozvan je da zajedno sa svojim suradnicima posjeti Centar dr. Rudolfa Steinera te održi neko od svojih poznatih predavanja.

Emerson College središte je obrazovanja za odrasle koji se bavi potrebom ljudskih pristupa današnjim gorućim pitanjima. Pruža mogućnosti učenja i transformacije kroz obrazovanje, praktične inicijative, istraživanje i izgradnju zajednice. Emersonov cilj je razviti, vježbati i dijeliti načine rada i života koji potiču slobodno mišljenje, maštu i odgovornost u svijetu.
Emerson College nudi akreditirane strukovne tečajeve i programe za osobno učenje i razvoj poput:
biodinamičko vrtlarstvo i prirodna ekologija, obrazovanje, zdravlje, liječenje i njega, scenske i likovne umjetnosti, socijalna ekologija i izgradnja zajednice te studije unutarnjeg razvoja i svijesti

Emerson okuplja ideje i ljude iz cijelog svijeta da uče, rade i žive u održivom, transformativnom i prirodnom okruženju.

Ne idite tamo gdje vodi put,
umjesto toga idite tamo gdje nema staze i ostavite trag.

– Ralph Waldo Emerson