Centar dr. Rudolfa Steinera uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede – Mreže za ruralni razvoj i ove je godine organizirao od 27.-29. rujna 2019. manifestaciju pod nazivom Vikend praktične biodinamike – jesen 2019. Kako svaki ciklus pripreme biodinamičkih pripravaka počinje u vrijeme oko dana Sv. Mihaela (29. rujna) ove godine se idelno poklopio s vikendom u kojem su se održala predavanja i radionice.
Po prvi puta u Hrvatskoj gostovao je dr. Reto Ingold, vrhunski stučnjak agrnom, specijalist i savjetnik za biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju. Dr. Ingold ujedno je i koordinator akreditacijskog vijeća Demeter International, krovne organizacije za biodinamičku poljoprivredu. Stoga nam je bila iznimna čast ugostiti jednog ovakvog stručnjaka kako bi prenio djelić svoga znanja i zainteresiranim slušačima u Hrvatskoj.
U petak 27. rujna s početkom u 18 sati u prostorijama Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu organizirano je predavanje za zainteresirane goste. Gotovo 70 posjetitelja iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, prisustvovalo je predavanju dr. Ingolda i doslovno se tražila stolica više. Tema je bila zanimljiva i nova za naše proizvođače – kroz primjer projekta biodinamičkog uzgoja u pustinji u Tunisu prikazana je poveznica s biodinamičkom proizvodnjom u Europi, odnosno potenciranje proizvodnje po biodinamičkim načelima u Hrvatskoj. Nakon predavanja uslijedila su raznovrsna pitanja predavaču što se pretvorilo u cjelovečernju debatu razmišljanja i diskusija kojima je zajednički nazivnik bila biodinamika kao vrsta samoodržive i regenerativne poljoprivredne proizvodnje. Uz posluženi catering predavanje je završilo u kasnovečernjim satima.
U subotu 28. rujna u Lužanu Biškupečkom, u Varaždinskoj županiji, održana je radionica izrade biodinamičkih pripravaka. Na OPG Vukelić pripremao se pripravak 500 te su se pokazali svi ostali pripravci i ujedno se pojasnilo način izrade, skladištenja kao i sama primjena pripravaka. Gost predavač dr. Ingold objasnio je principe pripravaka nazočnim polaznicima radionice iz Hrvatske kao i polaznicima iz CERD-a (Centra za ruralni razvoj ) iz Laktaša u Bosni i Hercegovini s kojima Centar dr. Rudolfa Steinera ima dugogodišnju suradnju. Nažalost iznenadan i neumoran pljusak na samom kraju radionice donekle je omeo njen kraj ali to nije zasmetalo niti domaćinima niti sudionicima.
Završetak vikenda praktične biodinamike održan je u nedjelju 29. rujna u Ivanovcu, u Međimurskoj županiji, u poslijepodnevnim satima kada je održana druga radionica izrade biodinamičkih pripravaka, odnosno pripravka 500, na OPG Šegović. Pritom su napunjeni i zakopani rogovi krava za pripravak 500 te se druženje produžilo do ranih večernjih sati.