Centar dr. Rudolfa Steinera, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, bio je domaćin i organizator  1. Hrvatskih dana biodinamike.
Program premijernog izdanja ove manifestacija započeo je u četvrtka, 28. studenoga, stručnim panelom u Čakovcu. Dan kasnije u Donjem Kraljevcu u prostoru Centra dr. Rudolfa Steinera održano je cjelodnevno događanje. Hrvatski dani biodinamike završili su u petak i subotu, 6. i 7. prosinca, na Agronomskom fakultetu u Zagrebu kada je bio održan Poljoprivredni tečaj, u skladu s predajom dr. Rudolfa Steinera.

BIODINAMIKA – PROIZVODNJA KOJA SLIJEDI PRIRODNE RITMOVE I ZAKONE TE SE RAVNA PREMA NJIMA

Dr. Rudolf Steiner je začetnik biodinamičke proizvodnje. Riječ je o proizvodnji koja slijedi prirodne ritmove i zakone te se ravna prema njima. Steiner je poljoprivredno gospodarstvo opisao kao jedan organizam s organima: tlom, biljkama, životinjama i čovjekom, koji je dio čitavog svemira. Razvio je praksu koja je dovela do biodinamičkog načina gospodarenja. U biodinamičkom uzgoju ne koriste se nikakvi kemijski pripravci, a uzgojene namirnice su visokoenergetski važne i udovoljavaju najvišim zdravstvenim standardima – istaknula je u uvodu razgovora Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera.

Organizacijom 1. Hrvatskih dana biodinamike javnosti se želi skrenuti pažnja na važnost konzumacije lokalno proizvedene hrane i hrane koja nije prepuna pesticida, hormona, kemikalija, antibiotika… Organizatori ove manifestacije naglasak stavljaju i na činjenicu da je začetnik biodinamičkih načela, dr. Rudolf Steiner, rođen upravo u Međimurju u Donjem Kraljevcu.
– Ne samo da moramo iskoristiti sve mogućnosti koje nam pruža biodinamička proizvodnja, već i činjenicu da je dr. Rudolf Steiner rođen u Donjem Kraljevcu. Upravo zbog toga Međimurje je poznato u svijetu, a svi eminentni stručnjaci dolaze k nama širiti svoja, ali i stjecati nova znanja – dodala je zamjenica župana Međimurske županije, Sandra Herman.
Međimurska županija predstavila je jedinstvenu 1. cestu biodinamičkih proizvođača
Zanimanje za biodinamičkim uzgojem itekako postoji. Sve je više poljoprivrednih proizvođača koji se okreću ovim principima, a veseli i podatak da se sve uzgojene namirnice lako plasiraju na tržište.
– Postoji tržište za ovakvu vrstu proizvoda. Kako raste svijest o važnosti kvalitete namirnica, sljedivosti uzgoja i korištenja izvornih sorata koje nisu genetski modificirane, tržište svakim danom postaje sve veće. Mi još uvijek nemamo dovoljno proizvođača koji bi zadovoljili potrebe kupaca u Međimurju, a kamoli u Hrvatskoj ili Europi. Na sjeveru Hrvatske je mnogo poljoprivrednih proizvođača koji moraju iskoristiti priliku da svoju proizvodnju okrenu prema eko i biodinamičkim načelima – zaključila je ravnateljica Posavec.
Pomoć u promociji takvih proizvođača već su konkretizirali Centar dr. Rudolfa Steinera i Međimurska županija otvaranjem 1. ceste biodinamičkih proizvođača.
– Dr. Rudolf Steiner je globalni brend kojeg moramo znati iskoristiti. Jedan od načina je upravo 1. cesta biodinamičkih proizvođača, na kojoj domaćim i stranim gostima nudimo proizvode iz biodinamičkog uzgoja, istovremeno šireći priču o Međimurju kao kolijevci biodinamike – rekao je Rudi Grula, voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije.

Izvor:
https://regionalni.com/hrvatski-dani-biodinamike-veliko-trziste-i-prilika-za-izvozom-mamac-su-poljoprivrednicima/

Jedini način da se očuva svjetska poljoprivredna proizvodnja je očuvanje tla zdravim, u čemu može pomoć biodinamika.

Po prvi put u Hrvatskoj, održani su prvi hrvatski dani biodinamike. Paneli i predavanja održani su u Čakovcu, Donjem Kraljevcu i u Zagrebu, svi na temu Razvoj bio-eko agrikulture (edukacija-komunikacija-inovacija). Tema je vezana za globalne ciljeve Ujedinjenih naroda, promjenu klime, te postupni prijelaz na održivu proizvodnju hrane.

Razvoj eko-bio agrikulture

U dvorani Scheier u središtu Čakovca 28. studenoga održan je stručni panel Razvoj eko-bio agrikulture uz sudjelovanje eksperata iz Europe. Među mnogobrojnom publikom u dvorani su bili i studenti Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Međimurskog Veleučilišta. Sve okupljene na otvorenju pozdravila je ravnateljica Centra Rudolfa Steinera mr.sc Dijana Posavec i uz ostalo naglasila da su 1. Hrvatski dani biodinamike organizirani u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

Nastojanja Centra Rudolfa Steinera usmjerena su na edukaciju i stalnu komunikaciju s proizvođačima i potrošačima zainteresiranim za biodinamičke proizvode,  te uvođenje inovacija u poljoprivrednu proizvodnju radi zaštite prirode.

U panel diskusiji sudjelovali su: dr. sc. Srgjan Kerim (putem video linka iz Kine), predsjednik 62. Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, dr. sc. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ „Andrija Štampar“, dr. sc. Maja Kolar, Demeter Internacional, iz Sekcije za poljoprivredu Goethenauma, Danijel Koletić, osnivač Apriori world komunikacija, prof. dr. sc. Ivica Kisić, prodekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu, ravnateljica Centra Rudolfa Steinera mr.sc. Dijana Posavec te glavni urednik Gospodarskog lista Goran Beinrauch, ujedno moderator panela, uz nazočnost doc. dr. sc. Igora Klopotana, dekana Međimurskog veleučilišta sa suradnicima, Andreja Videmšek, članice Upravnog odbora Demeter Slovenija te Josipa Kraljičkovića, pročelnika za poljoprivredu Zagrebačke županije.

Prof. Ivica Kisić naglasio je da zbog očiglednih klimatskih promjena sve više je i bit će problema s kvalitetom tla i oprašivanjem biljaka. Poljoprivreda je u opasnosti i zasigurno ako ništa ne promijenimo i poduzmemo po pitanju načina proizvodnje hrane (očuvanje tla) neminovno je da će se i kod nas tlo pretvoriti u neplodnu pustinju. Maja Kolar govorila je o sve većoj prepoznatljivosti i pravom porastu biodinamike u svijetu, što je povezano i s klimatskim promjenama koje danas utječu na čovječanstvo, jer konvencionalna poljoprivreda ima problema s plodnošću tla. Zvonimir Šostar osvrnuo se na lošu kvalitetu hrane koju jedemo posebnu onu iz uvoza te na način proizvodnje takozvane ugodne hrane. Danijel Koletić, vrhunski stručnjak na području marketinga i mreža osvrnuo se na važnost i potrebu  brendiranja biodinamike i Centra Rudolfa Steinera, odakle dolazi i impuls ove ideje, u korist Međimurske županije i Hrvatske općenito.

Poseban dojam ostavio je govor dr. sc. Sergjana Kerima, predsjednika 62. Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. On je u svojem obraćanju dramatično upozorio na opasnost od propasti poljoprivrede zbog klimatskih promjena i potencijalne gladi u svijetu, a jedini način ozdravljenja je očuvanje tla zdravim. I ono što je najvažnije je da bi trebalo četiri puta povećati ulaganja u istraživanja i razvoj u ovoj domeni na razini Republike Hrvatske.

Zaključak panel diskusije je s jedne strane potreba za povećanjem vidljivosti održive, ekološke i biodinamičke poljoprivrede putem marketinga i modernih komunikacija te brendiranja. A s druge strane i nadalje neprekidan rad na prijenosu znanja i praksi te važnost biodinamičke poljoprivrede pri očuvanju tla, kao jedan od mogućih doprinosa pri neizbježnim klimatskim promjenama.

Prva cesta biodinamike u svijetu

Predstavljen je i novi turistički proizvod za Međimursku županiju koji za početak obuhvaća osam gospodarstva a to je prva cesta biodinamike u svijetu. Službeno će biti uređena i otvorena za javnost u povodu Međunarodne konferencije o stanju biodinamičke poljoprivrede za JI Europu, početkom travnja iduće godine.

U petak, 29. studenog u Donjem Kraljevcu održano je nekoliko stručnih predavanja o biodinamičkoj poljoprivredi, uz film o dr. Rudolfu Steineru. Podijeljene su i diplome  najuspješnijim proizvođačima s 4. Međunarodnog ocjenjivanja voćnih vina koja su ocjenjivana u organizaciji Centra Rudolfa Steinera i Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: https://gospodarski.hr/rubrike/ostalo/veliki-izazovi-u-poljoprivredi-zbog-klimatskih-promjena/