KLIMATSKA RASPRAVA PREVLADAVAJUĆA JE TEMA NA ZELENOM TJEDNU 2020. U BERLINU!

Održivost, očuvanje prirodnih resursa i ekološki prihvatljive metode proizvodnje vruće su teme na vodećem svjetskom sajmu poljoprivrede, prehrambene industrije i vrtlarstva.

Nastup na ovakvom sajmu pomaže nam da svoje djelovanje i poznanstva širimo i van granice Hrvatske, da promoviramo Centar dr. Rudofla Steinera te privučemo zainteresirane u naše Međimurje kojim se izuzetno ponosimo, kaže Dijana Posavec

Na 85. sajmu Zeleni tjedan, najvećem međunarodnom sajmu poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije koji se od petka 17. siječnja održava u Berlinu i traje punih devet dana, veliki je interes za Hrvatskom. O važnosti ovog sajma koji okuplja proizvođače, stručnjake i posjetitelje iz svih krajeva svijeta za europsku i svjetsku poljoprivredu te odnose među zemljama najbolje govore impresivne brojke: 61 država sudionica, 1800 domaćih i stranih izlagača, 100.000 proizvoda iz cijelog svijeta, 400.000 posjetitelja, 118.200 m2 izložbenog prostora .

Predstavljanje Hrvatske ove godine kao zemlje partner i hrvatskih izlagača na Sajmu organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora (HGK).  Osim  poljoprivrede i prehrane promovira se i hrvatska turistička ponuda pa na sajmu sudjeluju predstavnici Hrvatske turističke zajednice (HTZ), koji ističu važnost povezivanja poljoprivrede i turizma. Na sajmu sudjeluje i Centar dr. Rudolfa Steinera kao nacionalni centar za biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju. Djelovanje Centra predstavljeno je kao jedna od budućih okosnica razvoja zajedničke poljoprivredne politike na razini EU, a to je održiva poljoprivredna koja kroz svoj način proizvodnje ne degenerira tlo i prijateljski se odnosi prema okolišu, flori, fauni, proizvodeći pri tom visoko kvalitetnu hranu za potrošače.

Dr. Christian Göke-glavni izvršni direktor Messe Berlin GmbH:  „Nikada prije rasprava o klimi nije igrala tako veliku ulogu na Zelenom tjednu. Uz brojne prikaze na ovu temu, ona odražava zahtjev društva za održivošću, očuvanjem prirodnih resursa i ekološki prihvatljivim proizvodnim metodama. Ovogodišnji sajam otkrit će koja rješenja i odgovore prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji spremaju za ove izazove.

Uz veliki gospodarski značaj berlinski sajam predstavlja međunarodni događaj na kojem se pored gospodarskih delegacija okupljaju visoki predstavnici Europske unije, ministri i visoki dužnosnici brojnih zemalja i međunarodnih organizacija.

Sajam je službeno otvorila njemačka ministrica poljoprivrede Julija Klöckner, a u ime Republike Hrvatske prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i veleposlanik Hrvatske u Njemačkoj Gordan Bakota.

S obzirom na to da Hrvatska trenutno predsjeda Vijećem Europske unije sudjelovanje na ovom sajmu doprinijet će međunarodnoj prezentaciji i prepoznatljivosti Hrvatske u gospodarskom, poljoprivredno – prehrambenom, ali i turističkom kontekstu.

 

 

prof. Otto Prieler, direktor poljoprivredne komore Burgenland,
mr. sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudofla Steinera,
dr. Beate Bajorat, generalna direktorica udruženja poljoprivrednih komora Njemačka, DI Nikolaus Berlakovich, predsjednik poljoprivredne komore Burgenland

 

 

 

 

Ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec sa predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, Ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, predsjednikom Hrvatske poljoprivrede komore Mladenom Jakopovićem i Luka Burilović, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore