„Pronalaženje duha u poljoprivredi“ bila je tema ovogodišnje najveće međunarodne biodinamičke poljoprivredne konferencije u Goetheanumu u Švicarskoj koja se održala od 5. do 8. veljače 2020. godine, a na kojoj su sudjelovali i predstavnici Centra dr. Rudolfa Steinera.
Više od 900 sudionika iz 48 zemalja prisustvovalo je ovogodišnjoj konferenciji, dok je za 200 polaznika iz Kine uspostavljen live stream uz simultano prevođenje. Tijekom četiri dana proučavani su i predstavljeni različiti aspekti duhovne orijentacije i dimenzije koja je usko povezana sa biodinamičkom poljoprivredom. Govornici iz mnogih zemalja vrlo raznolikog kulturnog i vjerskog podrijetla i tradicija govorili su o svojim osobnim pristupima, te su sa sudionicima podijelili svoje praktične vježbe i egzaktne rezultate. Istovremeno su kroz primjere raznih projekata predstavili neke dobre prakse koje biodinamički pokret može izgraditi s drugim organizacijama u civilnom društvu.
Ovogodišnja poljoprivredna konferencija 2020. značajna je po tome što su svoje snage ujedinili Demeter-International i Međunarodno biodinamičko udruženje (IBDA) te su formirali novu Biodinamičku federaciju – Demeter International. Nova međunarodna krovna organizacija na taj način objedinjuje sve biodinamičke i Demeter organizacije širom svijeta. Federacija je pokrenuta tijekom godišnje konferencije Odjela za poljoprivredu u Goetheanumu u Švicarskoj prvog tjedna u veljači 2020. Osnivačkom sastanku prisustvovali su predstavnici iz više od 30 zemalja uključujući i predstavnike Centra dr. Rudolfa Steinera. Za prvog predsjednika ove nove svjetske organizacije BFDI izabran je Helmy Abouleish, veliki prijatelj Centra dr. Rudolfa Steinera.
U sklopu konferencije susreli smo se nekim od vodećih članova Goetheanuma kako bi započeli zajedničke pripreme oko velike proslave 160. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera koja će se obilježiti 2021. godine diljem svijeta sa centralnim događanjem u Donjem Kraljevcu i Čakovcu.

Više info na:
https://www.sektion-landwirtschaft.org/en/lwt/2020/einzelansicht/review-of-the-agricultural-conference-2020