Izvor: Marija Barić / 13 Ožujak 2021.
U Posljednja tri dana u Međimurju je boravilo 30-ak predstavnika turističkih agencija u Hrvatskoj koji su imali priliku doživjeti i upoznati se s turističkim sadržajima, prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom naše županije koje će nuditi stranim i domaćim gostima na tržištu.
Uz neizostavne Toplice Sveti Martin, najsjeverniju točku Hrvatske – Žabnik i poučnu stazu “Svetomarska Mura” gdje su obišli ergelu autohtonog međimurskog konja i mlinarsku kuće, posjetili su međimurske OPG-ove i degustirali kvalitetne domaće i zdrave proizvode, poput vina, sireva i delicija od divljači. Razgledali su Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” i Ekomuzej “Međimurje malo”, a među prvima su posjetili i nedavno otvoreni Edukacijsko-istraživački centar “Matulov grunt” u Frkanovcu. Osim bogate turističke ponude gornjeg Međimurja, upoznali su se i s donjim Međimurjem, koje je posljednjih godina sve prepoznatljivija turistička destinacija. Obišli su Marinu Prelog, rodnu kuću i Centar dr. Rudolfa Steinera, eko-etno zbirku Juraj Kolarić, posjetili su OPG Opor u Oporovcu gdje su degustirali delicije od kozjeg mlijeka i razgledali obiteljsku etno zbirku, a upoznali su se i tradicijom splavarenja i ispiranja zlata. Ljepote i vrijednosti Međimurja predstavila im je Jelena Berečić, voditeljica Regionalnog turističkog centra u Goričanu.
Studijski posjet održan je u sklopu projekta “Med dvemi vodami”, a boravku turističkih agenata prethodilo je pet B2B radionica s ciljem prezentacije gotovih turističkih proizvoda u Međimurju. “Putničke agencije ključne su za razvoj kontinentalnog turizma stoga smo im odlučili uživo predstaviti sve turističke sadržaje i priče koje Međimurje nudi jer da bi se proizvod mogao dobro prodati, bitno ga je doživjeti.”, pojasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.
Dobrodošlicu u Međimurje agentima je poželio župan Međimurske županije Matija Posavec, kod rodne kuće dr. Rudolfa Steinera gdje se ove godine obilježava 160.-ta obljetnica rođenja ovog velikana svjetskog glasa. Tom prilikom župan Posavec je istaknuo da najsjevernija Hrvatska županija odavno nije jednodnevna turistička destinacija koju su turisti posjetili na putu prema jugu Hrvatske, već se zahvaljujući odličnoj suradnji svih dionika u turizmu kontinuirano stvaraju kvalitetni turistički sadržaji. Dokaz tome je i činjenica da tijekom tri dana posjete našoj županiji, turistički agenti nisu stigli posjetiti sve ono što Međimurje nudi, no nisu krili oduševljenje viđenim. Veliki odaziv studijskom putovanju potvrda je da agencije nisu više fokusirane samo na Jadran, a turistički djelatnici sada će moći iz prve ruke predstaviti, dati svoj osobni osvrt i savjet te prenijeti doživljaje iz Međimurja potencijalnim gostima.
Predstavnike turističkih agencija sa radom ustanove Centar dr. Rudolfa Steinera te eko-etno zbirkom Juraj Kolarić upoznala je ravnateljica ustanove Dijana Posavec.