17. ožujka 2021. – Među devetnaest kandidata iz devet zemalja, Europska organizacija zemljoposjednika (ELO) nagradila je biodinamičko gospodarstvo Černelič za izuzetan doprinos razvoju poljoprivrednih metoda koje štite tlo i okoliš. Prvi put u petnaest godina otkako je dodijeljena, ova prestižna nagrada dodijeljena je projektu iz Slovenije.
Nagradu je uručio Virginijus Sinkevičius, europski povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, koji je naglasio važnost zaštite tla u smislu sigurnosti hrane, biološke raznolikosti i zajedničkog djelovanja na smanjenju utjecaja na klimatske promjene. Tlo je u središtu europske strategije (Europski zeleni sporazum, Strategija biološke raznolikosti i Strategija račvanja do vilice). Orijentacije ovih strategija također se snažno odražavaju u zakonodavnim prijedlozima Europske komisije u vezi s provedbom Zajedničke poljoprivredne politike. Prilikom proglašenja pobjednika natječaja rekao je da će nagradu dobiti biodinamička farma Černelič – za poboljšanje biološke raznolikosti i sadržaja organske tvari u tlu, koji utječu na bolju plodnost tla i veću otpornost farme na klimatske promjene.
Predsjednik stručnog povjerenstva prof. dr. Martin Gerzabek, europski stručnjak za tlo i istraživač sa Sveučilišta u Beču, naglasio je da su članove žirija uvjerili: ekološka poljoprivreda, tehnološke inovacije na farmi u području navodnjavanja i proizvodnje staklenika te poboljšanje plodnosti tla i bioraznolikosti. Posebno ih se dojmio opis regeneracije zbog građevinskih intervencija vrlo teško zahvaćenih tla u Krškoj vasi, uz pomoć Vesne Čuček iz Odjela za poljoprivredne savjete Poljoprivredno-šumarskog zavoda Celje.
Farma Zvone Černelič iz Dečnog sela kod Brežica ekološki se bavi poljoprivredom od 2003. Godine 2014. dobili su DEMETER certifikat, što znači da svoje usjeve uzgajaju prema načelima biodinamičke poljoprivrede. Rahljenje koriste za osnovnu obradu tla, pa ih 25 godina nisu orali u staklenicima, a na ostalim obradivim površinama više od 10 godina. Gnoje se biodinamičkim kompostom iz stajskog gnoja, koriste se biodinamičkim pripravcima i siju raznolike smjese za zeleno gnojivo, koje pridonose povećanju organske tvari u tlu, a time i većem vezivanju C za tlo. Njihovo uzgoj povećava biološku raznolikost tla i farme u cjelini te pridonosi poboljšanju okoliša, vode i zraka.
Svoje znanje i iskustvo dijele s potrošačima, poljoprivrednicima i stručnjacima tijekom posjeta dobrim praksama na njihovoj farmi, na raznim seminarima, predavanjima, potrošačkim događanjima …
Po primanju nagrade Zvone Černelič izjavio je: „Ova je nagrada velika inspiracija za naš rad u budućnosti. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo opravdali ovo prestižno priznanje našem poljodjelstvu. Nastavit ćemo podizati svijest potrošača i poljoprivrednika o važnosti organske i biodinamičke poljoprivrede za tlo, zdravlje ljudi, poboljšanje biološke raznolikosti i ublažavanje učinaka klimatskih promjena. Nadam se da će države članice EU pružiti više potpore razvoju organske poljoprivrede, tako da ćemo u budućnosti moći organski uzgajati samo u Europi. “
Nagrada za upravljanje zemljištem i tlom dodjeljuje se najboljim praksama u korištenju zemljišta i gospodarenju tlom koje povećavaju sadržaj organske tvari i biološku raznolikost tla i sprječavaju degradaciju, eroziju, zagađenje, zbijanje tla, zaslanjivanje, poplave i klizišta. Svrha natjecanja je prepoznati izvanredna postignuća koja promiču nove pristupe zaštiti tla u poljoprivredi, kao i podići svijest o važnim funkcijama tla. Nagrađenim projektima žele povećati vidljivost takvih metoda uzgoja na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini te potaknuti poljoprivrednike da svoje poljodjelstvo razvijaju prema održivosti.
https://www.gov.si/novice/2021-03-17-ekoloska-biodinamicna-kmetija-cernelic-prejela-mednarodno-nagrado-za-upravljanje-z-zemljisci-in-tlemi/?fbclid=IwAR1iu1-smQP4cFDKA6hkIPm95bWoLV9JdLk6NC2rnk782yMNhUnNGSaui4I