Osnovano početkom 20. stoljeća, Waldorfsko obrazovanje temelji se na uvidima, učenjima i principima obrazovanja koje je uspostavio dr. Rudolf Steiner.
Poznavanje unutarnjeg života djeteta i praćenje njegovih razvojnih faza temelj su Waldorfskog obrazovanja kroz koje se želi potaknuti cjeloživotno učenje i djeci omogućiti da u potpunosti razviju svoje jedinstvene kapacitete.
Jeste li znali da u Čakovcu, u sklopu Dječjeg vrtića Cipelica, već 13. godinu zaredom djeluje Waldorfska vrtićka skupina za djecu od 3. do 7. godine života, jedina takva u ovom dijelu Hrvatske, a jedna od tek nekoliko njih na 10 lokacija diljem zemlje?
U atmosferi toplog, gotovo kućnog ugođaja, djeca imaju priliku doživjeti red, ritam i harmoniju. U dnevnom, tjednom i godišnjem ritmu izmjenjuju se različite aktivnosti: igra, obroci i odmaranje, umjetničke i radne aktivnosti. Igračke, namještaj i didaktički materijali prirodnog su podrijetla, oblikovani i obojeni tako da pružaju blage i nijansirane poticaje za zdrav razvoj osjetila. Time se u najranijoj dobi “dubinski” njeguje razumijevanje za ekološko. Sve aktivnosti i sadržaji imaju za cilj da kod djeteta razviju aktivnu, nenasilnu i stvaralačku igru, izniklu iz same djetetove nutrine. Takva igra u svijetu odraslih odgovara ozbiljnom i kreativnom radu, nastalom iz pune slobode čovjeka.
To je mjesto gdje djeca zajedno s odgojiteljima sudjeluju u sjeckanju povrća, pravljenju kruha i kolača, održavanju vrta, čišćenju prostorije i namještaja, popravljanju i izradi igračaka, šivanju lutaka i izvođenju lutkarskih predstava…