U ponedjeljak 12. srpnja 2021. godine održan je sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na temu Položaj alternativnih pedagogija i pedagoškog pluralizma u obrazovnom sustavu RH.
Sastanku su prisustvovali Tomislav Paljak državni tajnik u Ministarstvu, Dijana Posavec ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera i Ana Botički Ćurlin predstavnica waldorfskih škola.
Razgovor je iniciran obzirom na važnost daljnjeg opstanka i razvoja alternativnih pedagogija u Hrvatskoj u svrhu povećanja kvalitete obrazovne ponude, a time i općeg primarnog obrazovanja. Temeljem preporuke Europskog vijeća za waldorfsko obrazovanje (ECSWE) Europski parlament 2018. godine usvojio je predložene amandmane u sklopu izvješća „Modernizacija obrazovanja u EU“. Navedeni amandmani promiču mogućnost roditelja da izaberu školu svoje djece, slobodu osnivanja neovisnih škola te naglašavaju potrebu za javnim financiranjem neovisnih neprofitnih škola.
U posljednje vrijeme sve je veći zahtjev waldorfskih inicijativa diljem Hrvatske za osnivanjem škola, stoga smo se obratili Ministarstvu sa zamolbom da se status škola s alternativnim programom u Hrvatskoj približi onome razvijenih zemalja Europe, s kojim Hrvatska dijeli kulturni, povijesni, ali i politički kontekst. Time će se ostvariti prostor slobode i pluralizma u obrazovanju kao nužan preduvjet društvenog napretka.