Ovogodišnji Zrinski Art Festival se svojim konceptom uključuje u međunarodno obilježavanje 160.- te godišnjice rođenja dr. Rudolfa Steinera. U programskom i organizacijskom smislu, povezuje se s
ustanovom Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu te s prijateljima Steinerove ostavštine i nauka iz nekoliko europskih zemalja.

Obilježavanjem 160.- te obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera (Donji Kraljevec 25. veljače 1861. – Dornach 30. ožujka 1925.) koji je zavičajno vezan za međimurski kraj, a čiji je snažan utjecaj prisutan
u svim segmentima europske suvremene umjetnosti, zdrave hrane i okoliša, medicine, rekreacije, kazališta, poezije, plesa, pjevanja i poticanja alternativnog izražavanja u umjetnosti – Zrinski Art
Festival prilagodio je program svim ovim pozitivnim ekološkim i kulturološkim izazovima, te će u suradnji sa spomenutim ustanovama i organizacijama prirediti radionice i predavanja, te izložbe i
koncerte, večeri poezije i glazbe, kazališne i plesne predstave s domaćim i stranim voditeljima i izvođačima značajnim i prepoznatim na širem međunarodnom planu.

Ovogodišnje sudionike koji su svojim umjetničkim izričajem doprinjeli realizaciji ZAF pokušat ćemo predstaviti u kratkim crtama:

Damir Klajić Ključ, Sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća počeo se baviti fotografijom, a zatim i grafičkim dizajnom. Dobitnik je Nagrade mladosti za likovno stvaralaštvo u Čakovcu (1989.). Oblikovao je plakate za kazališne družine, sudjelovao je u reklamnim kampanjama modnih marki Levi’s, Di Caprio i Angel (London), radio fotografije za monografije likovnih umjetnika i raznovrsne publikacije Grada Čakovca (1987.-2010.). Publicirane su mu autorske mape fotografija Otok između Mure i Drave (2006.) i Međimurski pilovi (2010.), foto monografija Grada Čakovca (2005.). Samostalno je izlagao grafike, plakate i fotografije više od šezdeset puta u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, i Velikoj Britaniji. Sudjelovao je na više od trideset skupnih žiriranih izložbi u domovini, Sloveniji i Mađarskoj. Nakon 2010. bavi se konceptualnom fotografijom, fotoperformansima i instalacijama. Od 2011. do 2017. radi instalacije pod nazivom “MOST”, instalacije fotografija na mostovima Hrvatskih rijeka. Između 2012. i 2015. radi instalacije po Hrvatskim gradovima pod nazivom “FLY ME TO THE MOON”. Godine 2019. radi instalaciju “ŠETNJA PO KROŠNJAMA DRVEĆA”. Od 2016. do danas umjetnički je direktor i osnivač “Zrinski Art Festivala”, međunarodne godišnje manifestacije koja kombinira inovativne umjetničke prakse na osnovi multimedijalnih i eksperimentalnih umjetničkih izričaja, istraživanja i eksperimentiranja u domeni novih medija, dizajna i vizualne umjetnosti. Živi u Vučetincu pokraj Čakovca. Član je ULUPUH-a od 2009. godine.

ULUPUH Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti strukovna je udruga koja okuplja članove iz cijele Hrvatske, iz svih područja vizualnih umjetnosti koja imaju određenu primjenu (uporabnu vrijednost): kazalište i film, arhitektura, hortikultura, fotografija, karikatura, ilustracija, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo, industrijski dizajn, oblikovanje odijevanja, tekstilno stvaralaštvo, grafički dizajn i vizualne komunikacije, primijenjeno kiparstvo, oblikovanje plemenitih kovina, keramike, porculana i stakla, restauracija, umjetnost multimedije i intermedije i sl.

Zagrebački euritmijski ansambl IONA je prvi i jedini profesionalni euritmijski ansambl u Hrvatskoj i regiji. 2004. godine postaje umjetničkom organizacijom otkada nastupa u zemlji i inozemstvu (Irska, Engleska, Švicarska, Austrija, Slovenija, BiH). Dosadašnjim radom Ansambl Iona interpretirao je euritmijskom umjetnošću brojna djela hrvatskih i inozemnih književnika i skladatelja te je uprizorio niz cjelovečernjih predstava kao i raznovrsne predstave za djecu. Surađujući s brojnim umjetnicima iz različitih domena dramske, glazbene, likovne i plesne umjetnosti Ansambl Iona svojim radom uvelike pridonosi promoviranju euritmijske umjetnosti pokreta.

Stefan Hasler: iz Švicarske, studirao klavir u Baselu, Stuttgartu, Pescari i Budimpešti, studirao dirigiranje u Londonu te studirao euritmiju u Haagu i Hamburgu. Od 2003. profesor za euritmiju na Sveučilištu Alanus, a od 2014. šef sekcije na Goetheanumu, od 2018. član goetheanumskog euritmijskog ansambla, orijentiran na istraživanja u područjima glazbene euritmije, Raphaela i euritmijskog obrazovanja, suurednik euritmijskih djela Rudolfa Steinera

Kvintet SEELENKLANG (Švicarska, Njemačka, Austrija) – Kalendar duše – Kazivanja kalendara duša predstavljaju posebno blago u bogatom opusu Dr. Steinera, međutim, oni su dugo bili zatvoreni za intelektualno razumijevanje. Samo osjećaj razumijevanja otvara dušu za doživljaje tijekom godine. Procesi u prirodi i njihovo dopisivanje u procesima ljudske duše podrška su mnogima.

Međunarodni euritmijsko istraživački projekt TRI STRUJE: Žak Branko Valenta je hrvatski nagrađivani plesač, performer, euritmist, koreograf, redatelj i kazališni pedagog. Diplomirao na School of Physical theatre u Londonu, Euritmiju u Sttutgartu, a usavršavao kroz programe u Amsterdamu, u Zagrebu, i Berlinu te putem brojnih radionica i seminara u zemlji i inozemstvu. Jadan je od osnivača i umjetnički voditelj kazališne skupine Trafik iz Rijeke. Trenutno živi u Zagrebu i radi kao pedagog i plesni autor širom svijeta.

Studio suvremenog plesa „Teuta“ iz Čakovca uspješan je plesni ansambl koji djeluje već više od četvrt stoljeća. Nikolina Mekovec, voditeljica i koreografkinja Studija rođena je Čakovčanka, koja je nakon III. osnovne škole u Čakovcu maturirala u Ekonomskoj i trgovačkoj školi. Već 1990. godine vodila je Plesnu grupu čakovečkog Centra za kulturu. Iz te grupe razvila se Plesna grupa „Teuta“, koja je, zahvaljujući profiliranju i prepoznatljivosti stila, 2008. pretvorena u Studio suvremenog plesa. Niz zapaženih nastupa skupine započeo je 1997., kad je sudjelovala na 8. Susretima hrvatskih plesnih ansambala. „Teuta“ je članica Gradske zajednice kulture.

Vid Vugrinec – baletni plesač iz Zagreba koji je srednju baletnu školu završio u Dresdenu čiji su roditelji Tea Režek i Dušan Vugrinec iz Čakovca.

Plesni performans „TANDA“, Anja Zanjko i Zrinko Maloseja, plesači argentinskog tanga

Danijel Grčević waldorfski je učitelj, praktičar discipline oblikovanja govora i dugogodišnji Camphill terapeut iz Irske koji predstavlja “Camphill” pristup, koji svoj korijen ima u waldorfskoj pedagogiji, a namijenjen je osobama s autizmom.

Jadranka Fatur Slikarstvo je studirala od 1969. do 1974. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Miljenka Stančića. Prvi je put izlagala svoja djela 1972. godine. Surađivala je od 1973. do 1977. u majstorskoj radionici Krste Hegedušića odnosno poslije Ljube Ivančića. Bila je stipendisticom francuske vlade na sveučilištu École nationale supérieure des Beaux-Arts u Parizu. Studijski je putovala u Italiji, Francuskoj, SAD-u, Meksiku, Grčkoj, Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj i Argentini. Od 1978. zajedno sa suprugom Ratkom Petrićem, kiparom, radi u atelijeru u dvorcu Jakovlje u Hrvatskom zagorju. Zaposlila se 2004. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje se i poslije umirovila. Ukupno je izlagala na više od dvjesta skupnih i 24 samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu. Djela su joj u muzejima i galerijama te u privatnim zbirkama diljem svijeta

Predstavljena umjetnička djela i koncepti na ovogodišnjem ZAF-u:

FESTIVAL UMJETNIČKIH ZASTAVICA ZAGREB, jedinstveni festival zastava malog formata ovakve vrste u Europi. U centru grada Čakovca će se izložiti oko 350 umjetničkih zastavica iz 20-ak zemalja svijeta. Vrlo vrijedni i originalni umjetnički radovi izrađeni su u najrazličitijim likovnim tehnikama.

Kralj Sunca Split PICAFERAJ: Riječ je o audio-vizualnom eksperimentu koji objedinjuje glazbenu izvedbu, film, poeziju, performans i kazalište.