U sklopu 6. međunarodnog „ZRINSKI ART FESTIVAL-a“ , ove godine obilježavao se 160. rođendan jednog od najznačajnijih i istaknutijih umova Međimurskog kraja, ali i cijelog svijeta, dr. Rudolfa Steiner-a. Festival se održavao od 02.09. do 05.09.2021., u Čakovcu te u samom Centru dr. Rudolfa Steinera i dječjem vrtiću u Donjem Kraljevcu.

Podsjetimo, dr. Rudolf Steiner rođen je 27. veljače 1861. godine, u Donjem Kraljevcu, a već za života bio je prepoznat i cijenjen kao jedan od najvećih i utjecajnijih ličnosti novog doba. Iako je djelovao na različitim područjima ljudskih znanosti  kao što su waldorfski odgoj, antropozofija, medicini, umjetnosti u skoro svim formama, na našim područjima najviše je cijenjen zbog svog doprinosa koji je dao biodinamičkoj poljoprivredi. Upravo iz tog razloga, ideja ovogodišnjeg „ZRINSKI ART FESTIVAL“ bila je javnosti i svim zaljubljenicima radova dr. Steiner-a, približiti još jedno područje njegovog djelovanja, a to je umjetnost.

„Thinking without limits“ bio je glavni moto koji je pokrenuo cijeli ovaj festival te u četiri dana predstavio umjetnost kroz viziju dr. Rudolfa Steinera.

ČETVRTAK 02.09.2021.:

Program festivala krenuo je od 11 sati u dječjem vrtiću „Ftiček“, Donji Kraljevec, gdje je za djecu organizirana radionica izrade zastava „Slavimo prirodu“, a u čijoj realizaciji sudjeluje Centar dr. Rudolfa Steiner-a kroz projekt Agri-Cool-Tura. Službeno otvorenje festivala započelo je istog dana u 19 sati, otvaranjem umjetničkih zastavica Zagreb (FUZZ), na Trgu Republike u Čakovcu. Kroz kratko predstavljanje festivala i umjetničkih zastavica, organizatori i ostali predstavnici (Damir Klaić-Ključ, Dijana Nazor, Branka Hlevnjak, Dijana Posavec) pozdravljaju posjetitelje i pozivaju sve zainteresirane da se pridruže festivalu.

U 20 sati, ispred Centra za kulturu Čakovec, kreće otvorenje instalacije „ Fly me to the moon“, Damira Klaić-Ključ. Posjetitelji su u Centru za kulturu mogli pogledati izložbu slika na istoimenu temu. U 21 sat, festival seli u Perivoj Zrinskih, Čakovec, gdje su brojni posjetitelji mogli uživati u plesnom performansu „404“, studija suvremenog plesa „TEUTA“, prema koreografiji Nikoline Mekovec. Nakon toga u 22 sata, izveden je plesni performans „Platno Paralela“ u organizaciji Vida Vugrinec. Performans se održao u Atriju Muzeja Međimurja.

PETAK 03.09.2021.:

Pod nazivom „AGRI-COOL-TURA“, Centar dr. Rudolfa Steiner-a, u 10 sati u Atriju Muzeja Međimurja, organizirao je školu vrtlarstva za djecu gdje su kroz zanimljivu radionicu djeca mogla naučiti osnove vrtlarstva i sadnje. Istovremeno, ali u Donjem Kraljevcu, u dječjem vrtiću „Ftiček“, održala se također jedna zanimljiva radionica za djecu – „Kao prvo-zagonetno drvo“. Djeca su kroz igru imala priliku naučiti  kako nastaju drvene igračke i slično.

U 18 i 30 sati, krenulo je otvorenje izložbe povodom 160. godina rođenja Rudolfa Steiner-a u Muzeju Međimurja. Izložbu su predstavile ravnateljica Muzeja Međimurja- Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Centra dr. Steinera- Dijana Posavec te likovna kritičarka Branka Hlevnjak. Izložene su slike raznih umjetnika slikara inspirirane vizijama dr. Steiner-a.

U 19:30 sati, prema dogovoru s organizatorima festivala, u Centru za kulturu održana je euritmijska plesna predstava zagrebačkog euritmijskog ansambla „IONA“, pod nazivom „Misteriji srca“. Ples je izveden pod vodstvom Vide Talaić Čuletić. Nakon toga, posjetitelji su mogli uživati u klasičnim melodijama „Sedam izrijeka iz Kalendara duše Rudolfa Steinera“ u izvedbi međunarodnog ansambla Streichquartett Seelenklang iz Švicarske, Njemačke i Austrije. Za kraj petka i samog programa, u Atriju Muzeja Međimurja, izveden je performans Kralj Sunca – „Picaferaj“ iz Splita.

SUBOTA 04.09.2021.:

U subotu, 04.09., program kreće od 9 i 30 sati, a posvećen je studentima waldorfske pedagogije u Zagrebu kao i drugim dobrodošlim posjetiteljima Centra dr. Rudolfa Steiner-a. Umjetnički program sastojao se od već gore navedenog međunarodnog ansambla klasične glazbe „Sedam izrijeka iz Kalendara duše Rudolfa Steinera“ koji su 2. dana zaredom dokazali da je glazba kroz Steiner-ovu viziju, više od klasične glazbe. U poslije podnevnim satima, točnije u 15:30, izvedena je kratka, ali poučna lutkarska predstava za djecu i odrasle „Zlatokosa i tri medvjeda“. Paralelno, u Čakovcu se održala radionica za djecu „Kao prvo-zagonetno drvo“ s početkom u 10 i 30 sati te je subota bila predviđena i za druge cjelodnevne radionice i jogu.

U 16 i 30 sati, u Centru za kulturu Čakovec, počasni gost ovogodišnjeg „ZRINSKI ART FESTIVALA“, gosp. Stefan Hasler održao je zanimljivo predavanje na temu: Umjetnički impuls Rudolfa Steiner-a. Gosp. Hasler je nastojao objasniti kako je zapravo Steiner postao osobom kakvom ga danas znamo.

U 18 sati u Scheierovoj zgradi, Čakovec, kreće otvorenje izložba slika ULUPUH-a, a od 19 sati brojni posjetitelji Centra za kulturu Čakovec, mogli su uživati u plesnom performansu  „Tanda“, u izvedbi plesača argentinskog tanga – Anja Zanjko i Zrinko Maloseja. Odmah nakon toga, u 20 sati održan je međunarodni euritmijsko istraživački projekt „ Tri struje“ (Žak Branko Valenta i Danijel Grčević, gost: Lea Šprajc). Kraj subotnjeg programa u Perivoju Zrinskih, s početkom u 21 i 30 sati, zaključio je plesni studij „TEUTA“ s prelijepom izvedbom „404“.

NEDJELJA 05.09.2021.:

Posljednji dan festivala s početkom u 17 sati, u Perivoju Zrinskih, obilježila je kazališna predstava „Sedam Snjeguljica i patuljak“, dječjeg gradskog kazališta Čakovec. Nakon toga, u Muzeju Međimurja s početkom u 18 i 30 sati, predavačica Jadranka Fatur održala je interesantno predavanje na temu: „Goetheovo učenje o bojama“. U 20 sati, u Perivoju Zrinskih,  održana je još jedna kazališna predstava „Neka uđu klaunovi“, kazališne družine Štolcer.

Kraj cijelog festivala zatvorila je svojim nastupom grupa „Neon iglu“ iz Varaždina.

Nakon sređenih dojmova o impozantnosti ovog festivala, želimo zahvaliti svim organizatorima, izvođačima i umjetnicima kao i mnogobrojnoj publici koja je svojim dolaskom podržala naš rad i odala priznanje ovom velikanu suvremenog doba.

Najava festivala na HRČAK – Hrvatski Radio ČAKovec – Dijana Posavec i Branka Hlevnjak

Radionica – Vrtić Ftiček – izrada zastavica DV Ftiček Donji Kraljevec

Otvorenje festivala umjetničkih zastavica

Otvorenje instalacije „ Fly me to the moon“

Radionica – Agri-cool-ture – atrij Muzeja Međimurja

Radionica – Kao prvo zagonetno drvo, DV Ftiček Donji Kraljevec

Otvorenje izložbe povodom 160. godina rođenja Rudolfa Steinera

   

Posjet H.E. Raj Kumar Srivastava – ambasador Indije

Euritmistička predstava ansambla “IONA” i gostovanje g. Haslera

Nastup „Sedam izrijeka iz Kalendara duše Rudolfa Steinera“ u izvedbi međunarodnog ansambla Streichquartett Seelenklang iz Švicarske, Njemačke i Austrije

  

gosp. Stefan Hasler – predavanje na temu: Umjetnički impuls

Otvorenje izložbe ULUPUH

Program Instituta za waldorfsku pedagogiju Zagreb

Lutkarska predstava za djecu i odrasle