Kako nam se bliže jesen i zima, a povrće i voće u našim vrtovima je dozrelo, moramo ga spremiti za hladne zimske dane.
Tako je Centar dr. Rudolfa Steinera, na Varaždin Bregu organizirao dječju radionicu pripreme i izrade zimnice. Međutim, kako izrada zimnice nije mala stvar, u pomoć su nam stigli i naši glavni kuhari – djeca, naravno sve uz pratnju svojih super teta, iz dječjeg vrtića „Cipelica“ Čakovec. Pod budnim okom i stručnim vodstvom naših domaćina, OPG obitelji Vukelić, svatko od posjetitelja mogao je vidjeti kako izgleda jedan biodinamički vrt i sudjelovati u procesima izrade ukusnih zimnica i ostalih biljnih pripravaka i hrane.
No krenimo ispočetka. Da dan ne bi odmah krenuo s poslom, prvo svi krećemo u posjet OPG-u Lukač, odnosno na njihovu farmu hrvatskih autohtonih životinja – Svijet prirode „Blaga lijepe naše“ u Lužanu Biškupečkom.
Ovdje su naši dragi mali posjetitelji mogli vidjeti kako izgleda npr. međimurski konj ili pak istarski magarac. Osim konja i magaraca, djeca su imala priliku vidjeti i druge stanovnike ove divne farme, kao što su zečići, ovce, koze, kokoši, guske, krave i patkice.
Uz kratki, ali poučan posjet Svijetu prirode, naše veselo druženje seli par metara dalje, u dvorište OPG-a Vukelić gdje je već sve bilo spremno za veliki događaj – kuhanje domaćeg kečapa. Pošto se nitko nije bojao posla, krenuli smo u berbu domaćih paprika i rajčica, narezali smo mrkvu i celer i sve ostale sastojke stavili u lonac na kuhanje. Djeca su naučila da nije samo rajčica najbitniji sastojak domaćeg kečapa, već i ljubav prema prirodi i svemu što nas okružuje. A to se najbolje osjeti u svakoj namirnici koju pripremamo.
Kako ne bi ispalo da se tamo samo radilo i kuhalo, djeca su također uz igru naučila kako se vade koštice iz bundeva te kako se iste pripremaju za daljnju upotrebu – ili se sušene pojedu ili se od njih pravi domaće bučino ulje. A ono što ostane ide u bio kompost.
Ono što se skuhalo, mora se i probati, zar ne? Uz fini domaći kečap najbolje pašu friško pečeni domaći kruščići! Kombinacija i pol! Od silnog posla koji su napravili, djeca su se već i umorila pa su tako polako krenula prema svojem vrtiću u Čakovec, a sa sobom su osim divnih uspomena na ovaj dan, nosila i staklenku finog domaćeg kečapa.