Pozivamo vas da posjetite izložbu o dr. Rudolfu Steineru u auli Gradske knjižnice i upoznate se s kulturno-duhovnom baštinom ovog izuzetnog čovjeka, koju predstavlja Centar dr. Rudolfa Steinera, smješten u Međimurju, mjestu njegova rođenja, koje je Steiner smatrao vrlo značajnim za svoje određenje, navodeći da je rođen na tromeđi germanske, keltske i slavenske kulture.

Rudolf Steiner, svestrani teoretičar i praktičar, istraživač filozofskih, socijalnih, duhovnih i umjetničkih dimenzija ljudskog znanja, zagovaratelj holističkog pogleda na svijet i čovječanstvo, rođen je u Donjem Kraljevcu u Međimurju prije 160 godina. Njegova filozofija, poznata pod nazivom antropozofija, našla je svoju  primjenu na gotovo svim poljima ljudske djelatnosti – od pedagogije, poljoprivrede, preko likovnih umjetnosti, plesa i arhitekture, do medicine, ekonomije, socijalne i psihoterapije.

Steinerove ideje, u njegovo vrijeme originalne, inovativne i vizionarske, u današnjici imaju praktičare u cijelome svijetu: tisuće waldorfskih ustanova i farmi biodinamičke poljoprivrede, stotine klinika antropozofske medicine, terapijskih centara i centara za obuku liječnika i njegovatelja, etičkih banaka te proizvođača prirodnih proizvoda s certifikatom Demeter.

Cjelokupno stvaralaštvo Rudolfa Steinera temelji se na njegovanju i promicanju različitosti, jednakosti i pravednosti, stvaranju održivog i inkluzivnog društva i uvjerenju da ljudsko znanje nema granica.

mrežnom katalogu Knjižnica grada Zagreba potražite naslove Rudolfa Steinera, a virtualnu izložbu pogledajte od listopada na kanalu Youtubea Knjižnica grada Zagreba.
http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/dani-europske-bastine-ostavstina-rudolfa-steinera-bastina-za-sve/58663
https://min-kulture.gov.hr/izdvojeno/kulturna-bastina/medjunarodni-projekti/dani-europske-bastine-7217/dani-europske-bastine-2021/21353