U sklopu 2. Hrvatskih dana biodinamičke poljoprivrede, Centar dr. Rudolfa Steinera, u petak, 12. studenog 2021. godine, posjetili su učenici „Epoha“, osnovne škole i privatne gimnazije s pravom javnosti koja svoj rad također zasniva i prema waldorfskim načelima. Trenutno broji preko 40 učenika svih uzrasta.

Svrha ovog studijskog putovanja, bila je učenicima naglasiti važnost očuvanja prirode kao i prirodne bioraznolikosti u svakodnevnom životu. Prema samom Steineru, na čijim osnovnim temeljima i metodama ova škola djeluje, čovjek i priroda čine cjelinu. U sklopu waldorfske edukacije djeca uče kako samostalno proizvesti hranu. Stoga je ovaj izlet osmišljen kako bi se, neki po prvi puta, upoznali s poljoprivrednom proizvodnjom, odakle dolazi hrana i što je biodinamička poljoprivreda.

Organiziran je posjet farmi koza u vlasništvu OPG Zadravec u Oporovcu gdje su učenici na licu mjesta mogli vidjeti međusobnu povezanost čovjeka i životinja. Nakon obilaska farme, došli smo do rodne kuće dr. Rudolfa Steinera i samog Centra dr. Rudolfa Steinera gdje je bilo organizirano predavanje o Rudolfu Steineru, biodinamičkoj poljoprivredi te koliko su zapravo njegova učenja i doprinosi važni za svijet u kojem danas živimo. Sljedeća destinacija bio je Centar za posjetitelje – „Med dvemi vodami“, Križovec, gdje je na povijesnim temeljima djeci prezentirana korelacija djelovanja čovjeka i utjecaja poljoprivrede na okoliš.

Nakon ručka u restoranu „Međimurski dvori“, organizirane su radionice malih pekara gdje su sve priče o proizvodnji hrane zaključene degustacijom kruščića koje su sami napravili.