U suradnji s OPG Dominić te predsjednikom udruge voćara Međimurske županije Mladenom Dobranić i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, u subotu, 19. veljače 2022. godine u organizirana je radionica rezidbe starih sorata voćaka.
Dijana Posavec pozdravila je sve polaznike u Centru dr. Rudolfa Steinera i tako službeno otvorila radionicu rezidbe starih sorata voćaka.
Radionica je krenula u 10 sati na OPG Dominić u Goričanu te je prikupila 40ak sudionika iz cijele Hrvatske. Da je interes bio velik sudionici su pokazali brojnim pitanjima o uzgojnom načinu i rezidbi voćaka upućenim gosp. Mladenu Dobraniću. Tako su svi prisutni imali prilike naučiti kako koristiti škare za rezidbu, tretiranje starinskih sorata u zaštiti i ishrani ide isključivo ekološkim odnosno biodinamičkim pripravcima, a najvažnije je tlo bogato humusom. Starinske sorte sade se u obliku trokuta, dok sve koštuničave vrste poput šljiva ili bresaka, treba često i puno orezivati jer crpe velike količine hranjiva. Osim načina i razmaka sadnje, bitne su i vrste pupova odnosno kako želimo formirati krošnju voćke.
Uz gosp. Dobranića, upute i savjete oko uzgoja i rezidbe voćaka po biodinamičkim načelima dala je i Amalka Vukelić, agronomica i voditeljica biodinamičke poljoprivrede u Centru dr. Rudolfa Steinera.
Za one koji žele naučiti nešto više o uzgoju voćaka prema biodinamičkim metodama, Centar dr. Rudolfa Steinera izdao je novu knjigu pod naslovom „Biološko-dinamičko voćarstvo 1“ po cijeni od 75,00 kuna.
Kako je izgledalo na rezidbi starinskih sorata voćaka možete pogledati i u prilogu HRT-a na: (2) Watch | Facebook.