Svake godine, 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje, a ova se tradicija nastavlja još od 1970. godine. Na taj se način želi podići razina svijesti svakog pojedinca da je planet Zemlja naš jedini dom i da svaka promjena kreće od nas samih.
Ovogodišnji slogan glasi „Investiraj u naš planet“ jer zelena budućnost je nužna promjena kojoj treba težiti svaki pojedinac našeg društva. Svakodnevno donosimo odluke koje mijenjaju i utječu na naš okoliš, svjedočimo brojnim posljedicama klimatskih promjena i računamo na vrijeme koje zapravo nemamo. Osvrnemo li se samo nekoliko godina unatrag, uočit ćemo da smo narušili gotovo cijeli ekosustav Zemlje. Unatoč modernizaciji kojoj idemo, ipak se čini da nazadujemo.
Dr. Rudolf Steiner rekao je da se na farmu gleda kao na živi i povezani organizam, pa bi tako trebali razmišljati i na globalnoj razini.
Loše i neodgovorne odluke pojedinaca ne moramo tražiti daleko. Ovih smo dana opet svjedoci uginuću milijuna pčela, nesvjesni činjenice da ako nema pčela preostaje nam samo 4 godine života. Pčele su anđeli poljoprivrede budući da oko jedne trećine hrane ovisi o njima. Možda je došlo vrijeme da promijenimo usađene stavove i razmišljanja, navike i rutine i krenemo u nekim novim ekonomskim i poljoprivrednim pravcima poput ekološke i biodinamičke poljoprivredne proizvodnje. Na taj ćemo način možda ostaviti nešto generacijama poslije nas u nadi da će shvatiti vrijednost planete na kojem žive.
Možda se tako ne čini, ali svatko od nas u sebi nosi golemu snagu u poticanju promjena. Odgovornim postupanjem, svi možemo i moramo doprinijeti očuvanju okoliša. Naš nam se planet već odavna obraća da je „narušeno njegovo zdravlje“, a pitanje je da li ga slušamo, čujemo i što poduzimamo?
“Priroda nije mjesto za posjet. To je dom.” (Gary Snyder)