Ove smo se subote, 14. svibnja 2022. godine družili na edukaciji i radionici iskapanja i izrade biodinamičkih pripravaka te izrade i zakapanja Fladena u Varaždinskoj županiji. Sve aktivnosti održane su na imanju OPG Vukelić s početkom u 10 sati, gdje su svi sudionici kroz praktične radionice imali prilike saznati sve o biodinamičkoj poljoprivredi te kako i gdje koristiti pripravke. Dr. Rudolf Steiner je metodu rada biodinamičke poljoprivrede predstavio 1924. godine na Poljoprivrednom tečaju i napomenuo da su upravo preparati ključni čimbenik ovakvog načina uzgoja hrane.
Iskopali smo preko 600 komada kravljih rogova, koji su marljive ruke čekali još od jeseni kada se pripravak 500 zakopava u zemlju. Prazne i suhe rogove spremamo na prozračno mjesto, kako bi bili spremni za slijedeću sezonu izrade pripravka 500.
U međuvremenu, pripremili smo sve potrebne sastojke za izradu Fladena tj. pripravak po Mariji Thun ili CPP ( COW PIT PREPARTION). Radi se o kravljem gnoju pomiješanom s ljuskama jajeta i bazaltnim brašnom, a kasnije se pažljivo dodaju biodinamički preparati. Koristimo ga da bi ojačali strukturu tla i organske tvari u njemu, a svakako je pogodan tijekom konverzijskog razdoblja farme, kada biodinamičkog komposta nema u dovoljnoj količini.
Praktične radionice ovog tipa omogućuju svim sudionicima, koji tek ulaze ili možda već jesu u svijetu biodinamičke poljoprivredne prakse na važnost očuvanja kvalitete tla te bio raznolikosti koja se postiže metodama biodinamičkog gospodarenja.