Centar dr. Rudolf Steinera od 15. do 19. svibnja 2022. godine na poziv Heliopolis University of Cairo i SEKEM farme iz Egipata boravio je u uzvratnom posjetu sa svojim partnerima (Sveučilište Sjever, Grad Koprivnica, Letina Inox d.o.o., LAG Mura-Drava).
SEKEM je 1977. godine proizašao iz ideje holističko održivog pristupa životu na temelju inicijative dr. Ibrahima Abouleisha, čiji rad danas nastavlja Helmy Abouleish koji ujedno obnaša dužnost predsjednika krovne organizacije Biodynamic Federation Demeter International. BFDI je najveća umrežena organizacija za biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju u svijetu te koja predstavlja najzahtjevniji certifikat i standard u proizvodnji hrane.
Osim toga SEKEM je jedna od najpoznatijih svjetskih biodinamičkih zajednica, odnosno holističkih inicijativa za održivi razvoj koja integrira ekologiju, gospodarstvo, društvo i kulturu.
U skladu s takvim pristupom, njihovo načelo upravljanja nije samo smanjiti ‘ekološki otisak’, već širiti život i pridonijeti boljem i zdravijem stanju zemlje i ljudi s kojima rade. To je jedini način da se stvore i održe uvjeti za planet s više od sedam milijardi ljudi. Kroz biodinamičke poljoprivredne principe, standarde kvalitete i poboljšanja učinkovitosti, primjenu novih tehnologija i edukaciju rade na postizanju „eko-pismenost“ svih zainteresiranih posebice poljoprivrednih proizvođača. Na temelju biodinamičkog pristupa uzgoju, stalno prate njihov utjecaj na tlo, biljke, životinje, energiju, zrak i vodu. Njihovo postojanje i uspjeh usko su povezani s kvalitetom ovih prirodnih resursa. SEKEM, kao biodinamička poljoprivredna tvrtka, inherentno je smanjio emisije CO2 i potrošnju vode u usporedbi s konvencionalnim proizvođačima. Ekološki prihvatljiva proizvodnja pruža velike konkurentske prednosti u budućnosti kada vlade budu provodile strože ekološke propise za tvrtke. Stoga je naknadni rizik negativnih učinaka novih propisa trenutno nizak za SEKEM.
Prilikom posjeta Sveučilištu za održivi razvoj Heliopolis Cairo prof. dr. sc. Marin Milković rektor Sveučilištu Sjever potpisao je Sporazum o suradnji tih dviju ustanova koji se bazira na transferu znanja, istraživanja, te razmjeni studenata i znanstveno-istraživačkog osoblja. Samom potpisivanju prethodio je koncert iznenađenja Austrijskog kulturnog foruma.
Tijekom radnog posjeta Sveučilištu Heliopolis voditelji pojedinih studija upoznali su nas sa radom i projektima koje provode nacionalni i međunarodni timovi koji se najviše baziraju na održivosti, organskoj i posebice biodinamičkoj poljoprivrednoj praksi čiji prijenos znanja i koncepata se spušta direktno do poljoprivrednih proizvođača. U skladu sa navedenim posjetili smo i primjere dobrih praksi u Fayoum-u, poznatu oaza usred pustinje još iz doba faraona, zeleno plodno područje jugozapadno od Kaira gdje je prezentiran rad tamošnjih farmi koje su sastavni dio SEKEM-a i rade po biodinamičkim principima uz stručnu podršku poljoprivrednog inženjera iz SEKEMa.