07.07.2022.
Zagreb – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir održala je u četvrtak sastanak s predsjednikom IFOAM-a AgriBioMediterraneo (Međunarodna federacija pokreta ekološke poljoprivrede) Draženom Lušićem, ravnateljicom Centra dr. Rudolf Steiner Dijanom Posavec i predstavnicima Europskog klastera Alpe Adria Pannonia Jasnom Čordaš i Draženom Deranjom.

Sudionici sastanka razgovarali su o načinima poboljšanja položaja ekoloških i biodinamičkih proizvoda na hrvatskom tržištu i mjerama za jačanje njihove potražnje na hrvatskom tržištu.

– Distribucijom ovih proizvoda kroz javne ustanove, snažnijom edukacijom i informiranjem o dobrobitima koje ova vrsta poljoprivredne proizvodnje ima za okoliš, a proizvodi za zdravlje potrošača, mogli bismo, koristeći pri tome i dobra iskustva drugih država, unaprijediti položaj ekoloških i biodinamičkih proizvođača, pojačati potražnju i smanjiti rizike konzumiranja konvencionalno proizvedene hrane u čijoj se proizvodnji koriste pesticidi te se vežu uz pojavu zloćudnih bolesti, rekao je Dražen Lušić.

Marijana Petir se osvrnula na preporuke Europske komisije kojima je pohvaljen porast površina pod ekološkom proizvodnjom u Republici Hrvatskoj, ali je upozoreno i da bi bilo poželjno proizvoditi ekološke poljoprivredne proizvode koji mogu biti konkurentniji na tržištu i tu je potrebno uložiti dodatne napore. – Komisija nas je upozorila da bi Hrvatska trebala nastojati ostvariti pomak prema zdravijoj i održivijoj prehrani jer je vrlo opterećena nezaraznim bolestima uzrokovanim čimbenicima rizika koji su povezani sa prehranom, rekla je Petir. Podsjetila je kako je u tijeku izrada Nacionalnog akcijskog plana za ekološku proizvodnju i navela je primjere dobre prakse poput Zagrebačke županije koja planira u škole kojima je osnivač uvesti eko obroke, a sve poljoprivredne površine na svom području do 2030. staviti pod ekološku proizvodnju. Petir je predstavila i Deklaraciju Hrvatskoga sabora o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a i izvijestila kako je poziv za uključivanje u ovu Inicijativu uputila predsjednicima nadležnih parlamentarnih Odbora država u Alpe-Adria-Dunav području.

Dijana Posavec je predstavljajući rad Centra dr. Rudolf Steiner u Međimurju izvijestila o planovima za obilježavanje stote obljetnice biodinamičke i ekološke poljoprivrede u svijetu, čiji je utemeljitelj dr. Rudolf Steiner, rođen u Donjem Kraljevcu 1924., održao prvi poljoprivredni tečaj koji je doveo do razvoja biodinamičke i ekološke poljoprivrede. Posavec je najavila i održavanje 2. međunarodne Konferencije o biodinamičkoj proizvodnji koja će se u studenom ove godine održati u Hrvatskoj.

Dražen Deranja je predstavljajući rad Europskog klastera Alpe Adria Pannonia rekao da klaster okuplja više od 100 članica iz 9 država, te će se uskoro priključiti IFOAM-u, a u svom radu su usmjereni prema poljoprivrednoj proizvodnji koja nema negativnog utjecaja na okoliš. Podržao je inicijativu Hrvatske o uspostavi Alpe-Adria-Dunav područja slobodnog od GMO-a.

Zaključno je Marijana Petir rekla kako je Odbor za poljoprivredu otvoren za svaki vid suradnje kojim se podupire održiva poljoprivredna proizvodnja, u čemu važno mjesto zauzima ekološka poljoprivreda.