U susret Mihovlju, Centar dr. Rudolfa Steinera u suradnji s Udrugom za autizam Pogled iz Nedelišća, od 12. rujna do 30. rujna 2022. godine organizirati će brojne radionice i predavanja na temu “Umjetnost i inkluzija”.
Detaljan program radionica i predavanja nalazi se ispod objave, a već danas, PONEDJELJAK, 12. rujna od 19 sati u prostorijama Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu organizirana je RADIONICA TERAPIJSKIM ZVONIMA.
Vidimo se!

O UMJETNOSTI I INKLUZIJI

Drama koja je utkana u svako istinsko umjetničko djelo svoje izvorište ima u težnji da umjetničko djelo pred nama uprizori, u jasnim objavama, neizmjerne tajne arhetipa ljudske konstitucije.

Sudjelovanje u takvom kreativnom procesu omogućava našem voljnom biću da pronikne u sam naš bitak, da nas preustroji na uvijek zreliju sliku i priliku kojoj kao ljudska bića neizostavno stremimo.

Očito je stoga da je umjetnost postavljena na opisani način u samoj svojoj srži inkluzivna, te da je u stanju uvijek iznova otvoriti svoja duhovna vrata onome što mi uistinu jesmo.

Ono što pri tome može postati iscjeljujuće, a time i suvremeno, novonastala je pokretljivost duše izvođača i promatrača, odnosno stanje njihove uzajamne povezanosti koje se s lakoćom izdiže iznad puko fizičkog.

Probuđenje duše u duhu vremena, dakle, pretpostavlja umjetničke metode koje na prikladan način mogu proniknuti u već spomenuti arhetip, odnosno prauzor ljudske konstitucije. Prauzor tako postaje točkom oslonca iz koje se oslobađa naše novo tijelo, a time i dinamična društvena svijest.

Danijel Grčević

USUSRET MIHOLJU
od 12. do 30. rujna 2022.
Centar dr. Rudolfa Steinera
Donji Kraljevec

 

R A S P O R E D

  1. RUJNA (PONEDJELJAK) OD 19 SATI
    UVODNA RADIONICA S TERAPIJSKIM ZVONIMA
    (te dogovor za pripremu manje glazbene izvedbe za Miholje)

Voditelji radionice: Danijel Grčević i Lea Šprajc

Danijel Grčević waldorfski je učitelj i dramski pedagog. Prva pedagoška iskustva stekao je radeći za vrijeme Domovinskog rata u izbjegličkim središtima. Karijeru nastavlja radeći u dvije waldorfske škole u Republici Irskoj, Kilkenny i Kildare. Dugogodišnji je suradnik Instituta za waldorfsku pedagogiju u Zagrebu i osnivač inicijative za Socijalnu terapiju i Zdravstvenu pedagogiju “Vidar”.
Lea Šprajc profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti, etnologinja i glazbenica kantautorica iz Međimurja.

 

  1. RUJNA – 30. RUJNA OD 10 SATI
    PRIJEPODNEVNE EURITMIJSKE RADIONICE
    POPODNEVNI RAD NA EURITMIJSKOM IGROKAZU s djecom iz Udruge za autizam POGLED iz Nedelišća

 

  1. RUJNA (SUBOTA) /prijepodne i poslijepodne/
    PREDAVANJE I RADIONICA CRTANJA SAME SIMČIĆA
    Promatranje prirodnih snaga metodom praktičnog saznavanja

Samo Simčić – dramaturg, antropozof, waldorfski odgajatelj, pisac i prevoditelj. Sa suprugom Claudijom Thalmann osnivač je prvog waldorfskog vrtića u Ljubljani i pokretač studija za waldorfske odgajatelje u Sloveniji, na kojem su sudjelovale i odgajateljice i predavači iz Hrvatske. Godinama je radio u Švicarskoj, u ustanovama i zajednicama za mlade i odrasle s posebnim potrebama. Predaje i piše o antropozofskim temama u Švicarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

 

  1. RUJNA (NEDJELJA)
    MOGUĆNOST INFORMATIVNOG POSJETA DIDAKTIČKOJ FARMI KONJA „ANIMALOGIC” u Nedelišću

Didaktička farma konja „Animalogic” bavi se uzgojem i treningom konja te alternativnim oblicima terapije uz pomoć konja i ljudi. Takav je pristup osmislila vlasnica farme Ema Prokes tijekom studija animalnih znanosti na Biotehnološkom fakultetu u Ljubljani te kroz dugi niz godina treniranja konja i bavljenja jahanjem. Osim što je instruktorica jahanja, Ema Prokes je i sudac za sve discipline u jahanju. Natječe se u dresurnom jahanju koje se smatra umjetnošću. U dresurnom jahanju kroz kretnje i suptilnu komunikaciju čovjeka i životinje postiže se harmonija pokreta i misli, a uz kombinaciju koreografije s glazbom umjetnički izražaj. „Naši su konji od rođenja kod nas i godinama se među nama stvara duboka veza i povjerenje koje se odražava na terapeutski rad, kao i na ljude koji s tim životinjama provode vrijeme”. Neki su njihovi konji spašeni iz najgorih situacija te i na druge načine doprinose terapeutskom procesu. Ako želite posjetiti farmu, javite se Emi Prokes na broj 0989392113.

 

  1. RUJNA – 1. LISTOPADA
    IZLOŽBA SLIKA CENTRA ZA REHABILITACIJU ZAGREB
    U CENTRU DR. RUDOLFA STEINERA

Inkluzivna umjetnička galerija Art&CeRZe koja se bavi promocijom likovnoga stvaralaštva kod odraslih osoba s intelektualnim teškoćama kroz razne likovne manifestacije.

 

  1. RUJNA (ČETVRTAK, MIHOLJDAN) OD 16 SATI
    OKRUGLI STOL o predstavljenim umjetničko-terapijskim praksama i pronalaženju odgovarajućeg konteksta za takav rad29. RUJNA (ČETVRTAK, MIHOLJDAN) OD 18 SATI

    SVEČANO PREDSTAVLJANJE INKLUZIVNOGA EURITMIJSKOG IGROKAZA

 

  1. RUJNA (PETAK)
    INKLUZIVNE RADIONICE OTVORENE ZA SVE ZAINTERESIRANE
    (oblikovanje govora, euritmija, rad s terapijskim zvonima itd.)
  • Radionice će se provoditi u dva neovisna dijela: od 10 do 13 sati i od 15 do 18 sati.
  • Cijena je za jedan blok 225,90 kn (30 €), a za oba bloka 376,50 kn (50 €).

 

        1. LISTOPADA OD 10 DO 12, OD 14 DO 16 sati

EURITMIJSKA RADIONICA „TAO” namijenjena školovanim euritmistima

Voditeljica euritmijskih radionica: Eva Maria Rascher

Eva Maria Rascher učiteljica je euritmije i osnivačica prve euritmijske škole u okviru Socijalno-terapijske zajednice „Camphill – Eurythmy school” (1970.-2014.).
Osim u Engleskoj, Eva Maria Rascher u svojoj šezdesetgodišnjoj karijeri radila je kao učitelj euritmije u Njemačkoj, Francuskoj, Rusiji, Južnoafričkoj Republici i Irskoj.

 

  • Program je podložan manjim dopunama i promjenama.
  • Molim vas stoga da pratite informacija na FB i web stranicama Centra dr. Rudolfa Steinera /www.centar-rudolf-steiner.com/
  • Za ostale informacije kontaktirajte na tel.: 040 655 612 ili na e-mail: [email protected]