U Centru dr. Rudolfa Steinera, od 12. rujna do 1. listopada 2022. godine održana je manifestacija “U susret Miholju – O umjetnosti i inkluziji”. Tom su prilikom održane brojne edukativne radionice iz područja rada dr. Rudolfa Steinera – euritmija, oblikovanje govora i glazbene radionice sa zvonima. U realizaciji cijelog programa sudjelovali su uz Centar dr. Rudolfa Steinera, dugogodišnji waldorfski učitelj i dramski pedagog, Daniel Grčević uz suradnike te Udruga za autizam „Pogled“ iz Nedelišća.
Radna osnova za program bile su prijepodnevne otvorene radionice euritmije koje su se održavale u prostorijama Centra dr. Rudolfa Steinera, Donji Kraljevec, U okviru ovih radionica sudionici su imali prilike naučiti osnove euritmije kao i prednosti takvog umjetničkog pokreta u socijalno – terapijskom i zdravstveno – pedagoškom kontekstu.
Voditeljica radionica bila je poznata i vrlo cijenjena učiteljica euritmije, Eva Maria Rascher koja je ujedno i suosnivačica prve euritmijske škole u okviru Socijalno-terapijske zajednice „Camphill- Eurythmy school“ u Engleskoj. Osim spomenute škole radila je i diljem svijeta: Njemačka, Francuska, Južnoafrička Republika, Rusija, Irska itd.
Poslijepodnevne radionice euritmije odvijale su se u suradnji s Udrugom za autizam “Pogled” iz Nedelišća. Nakon upoznavanja i uvodnih vježbi naš inkluzivni tim sačinjen od štićenika udruge školske dobi i volontera – pomoćnika prihvatio je prijedlog voditelja da radimo na uprizorenju priče Braće Grimm “Ivan Željezni”.
Ovakav arhetipski tekst i inače prikladan za svetkovinu Miholja, omogućio nam je da kroz element igre njegov sadržaj uobličimo u imaginativne slike koje kada se euritmijski pokrenu imaju blagodatno djelovanje na izvođače i publiku. Dodatno uz glazbenu podlogu za koju je bila odgovorna pijanistica Bonnita Cohen (Engleska) slike su postojale još življe i prezentnije.
Rezultat ovih radionica bio je svečano uprizoren za roditelje i prijatelje Udruge na sam Miholjdan 29.9. u večernjem terminu u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu. Ostvarena je topla socijalna atmosfera između svih prisutnih i na jednostavan, ali učinkovit način prikazano je kako osobe sa poteškoćama mogu uz odgovarajuće metode izraziti svoj dinamičan duševni život u ovoj situaciji “obučen” u euritmijski pokret.
Drugi vrhunac euritmijskih radionica bio je u subotu, 1. listopada u suradnji sa Zagrebačkim euritmijskim ansamblom IONA. Profesionalni euritmisti kao i studenti euritmije iz Hrvatske, Slovenije i Austrije imali su tako prilike iskusiti majstorsku nastavu voditeljice Eva Marie Rascher (Engleska) na teme tonske i govorne euritmije te posebno na temu euritmijskog “TAO momenta” i pripadajućih eterskih manifestacija.
Ovaj događaj je bio na spontan i originalan način medijski popraćen zahvaljujući novinarima HRT-a, Mladenu Iličkoviću i Ani Tomašković, urednicima emisija pod nazivom “EKO ZONA” i “Normalan život” koji su tom prilikom gostovali u Centru dr. Rudolfa Steinera.
Zaključak koji se nametnuo nakon opisanih aktivnosti moguće je artikulirati kao potrebu osvještavanja i djelovanja na polju socijalne ekologije koja postaje nužna pretpostavka za razvoj ekološke kulture i poljoprivrede, one koja je u skladu sa svojom životnom sredinom.
Osim navedenog kroz manifestaciju su se paralelno održavale edukacije i radionice s terapijskim zvonima koje je vodio Danijel Grčević uz pomoć talentirane mlade umjetnice Lee Šprajc.
Terapijska zvona originalno su nastala za rad sa slabovidnom djecom mada se danas koriste za improvizacijske i interaktivne radionice s najrazličitijim skupinama sudionika. Cilj takvih radionica je prije svega vježbati čulo sluha putem učinka čistih tonova pa sve do pronalaženja i efekata ritma i melodije.
Kako bi obilježili EU ORGANIC DAY, koji se svake godine održava 23. rujna, u suradnji s DV Ftiček, Donji Kraljevec i DV Cipelica, Čakovec, organizirane su brojne praktične radionice. Tom su prilikom djeca imala zadatak kroz kreativne radove prikazati što čini prirodu i kako je sačuvati.
Također u susret Miholju održane su euritmijske radionice za studente Instituta za Waldorfsku pedagogiju iz Zagreba. Tom prilikom gost predavač je bio Waldorfski odgajatelj Samo Simčić, a tema “Promatranje prirodnih snaga metodom praktičnog saznavanja”.
Nadalje u tri navrata održane su prigodne radionice pričanja priča sa predškolskom djecom iz vrtića u Donjem Kraljevcu, a na Miholjdan u prijepodnevnom terminu bio je ugošćen mješoviti 5. i 6. razred obližnje Waldorfske škole iz Mađarske. Tokom tog posjeta imali smo prilike razmijeniti manje umjetničke programe i ostvariti prijateljstvo za buduće svetkovinske susrete.
Da bi ovakvi i slični programi mogli ići dalje organiziran je okrugli stol s predstavnicima Centra Rudolfa Steinera, Udruge POGLED, roditelja djece sa poteškoćama, lokalnih studenata Waldorfske pedagogije i izvođačima opisanog pilot programa u cilju usklađivanja potrebnih predradnji i imenovanja mandata za ostvarenje konkretnije radne platforme.
Svi oni koji do sada nisu mogli sudjelovati u opisanim programima a željeli bi u budućnosti mogu izraziti svoj interes i radne prijedloge pismeno na e- mail adresu: [email protected] ili na [email protected].