Utorak, 6. prosinca bio je predviđen za posjet biodinamičkih poljoprivrednih farmi u Sloveniji. Radi se o biodinamičkim gospodarstvima čiji proizvodi nose oznaku Demeter – oznaku kvalitete u biodinamičkoj poljoprivredi. Biodinamički proizvodi s certifikatom Demeter podvrgnuti su zahtjevnim kontrolama, a rezultat toga su visokovrijedni proizvodi s dodanom vrijednošću.  Primjer takve farme je i  biodinamička farma Černelić kod Brežica. Radi se o farmi koja iza sebe niže brojne pohvale i uspjehe u svijetu biodinamičke poljoprivrede, a u prilog tome govori nagrada Rural Inspiration Awards 2020. (najbolji uzor farme u Europi u promicanju biogospodarskih aktivnosti i djelovanja na klimu) te nagrada Europske komisije za inspirativne poljoprivredne prakse. Vlasnik farme, Zvone Černelič tom je prilikom za sve prisutne predstavio svoje gospodarstvo koje se uglavnom svodi na proizvodnju raznovrsnog povrća i jagoda, a na farmi se nalaze i krave koje zaokružuju ovu biodinamičku priču. Druga farma koju smo posjetili, bilo je biodinamičko gospodarstvo Bogovič također u Brežicama. Primarna djelatnost ove farme je proizvodnja biodinamičkih jabuka, a domaćini su objasnili da su iz konvencionalnog uzgoja prije dosta godina krenuli u smjeru biodinamičke poljoprivrede zbog pojave voluharica kojih se tada nisu mogli riješiti i koje su im uništile gotovo cijeli nasad. Danas koristeći metode i prakse biodinamičkog uzgoja nemaju više takve probleme u svojem nasadu.

Po završetku razgleda te u suradnji sa Savjetodavnom službom Republike Slovenija, za sve prisutne bilo je organizirano nekoliko predavanja o biodinamičkim poljoprivrednim praksama u Sloveniji. Tom su prilikom, gosti predavanja, Zvone Černelič te Ajstor Anton vlasnik biodinamičke vinarije Pekel, predstavili svoja gospodarstva te izazove i prilike s kojima se ovakva vrsta poljoprivrede kroz njihove prakse svakodnevno susreće. Dodatna predavanja, svojim stručnim znanjem i dugogodišnjim iskustvom, upotpunile su predstavnice Savjetodavne službe Celje, Vesna Čuček, Mateja Struglec iz Instituta za poljoprivredno šumarstvo Novo Mesto, specijalistica za ekološki uzgoj te Sonja Bertalančić, terenska savjetnica za ekološku i biodinamičku poljoprivredu Instituta za poljoprivredno šumarstvo Murska Sobota.

U srijedu, 7. prosinca organiziran je razgled obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva OPG Mohokos, Pleškovec, u sklopu kojeg se nalazi prva kuću za odmor u Hrvatskoj s prestižnim eko certifikatom Europske Unije – Ecolebel. Riječ je o obitelji Lajtman koja uz kuću za odmor, posjetiteljima nudi razne ruralne aktivnosti koristeći pri tom biodinamičke principe.  Prilikom razgleda Palače turizma u Čakovcu, prezentiran je osvrt na potencijal i nedavno priznanje koje je Međimurska županija dobila kao održiva županija te kako biodinamički način gospodarenja doprinosi istome cilju. U Centru dr. Rudolfa Steinera zaključno predavanje održala je ravnateljice Centra  dr. sc. Dijana Posavec, o osnovama biodinamičke poljoprivrede kako bi sudionici dvodnevne stručne edukacije dobili zaokruženi uvid u prednosti ove poljoprivrede prakse u smislu očuvanja okoliša, upravljanja CO2 u tlima, te utjecaju na društveni, sociološki i ekonomski aspekt. Na kraj je organiziran posjet OPG-u Jakopović, Paka, koji se bave certificiranom ekološkom kozmetikom brenda Kuća magične trave koji su trenutno u prelasku na biodinamički uzgoj. Njihovi su proizvodi prvi koji su u Hrvatskoj dobili oznake EKO kozmetika, 100% prirodna kozmetika s ekološkim sastojcima.

Provedba dvodnevne edukacije o biodinamičkoj poljoprivredi za predstavnike Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede bila je vrlo uspješna sa velikim brojem novih informacija, primjera i potencijala za buduću suradnju.