U organizaciji IFOAM AgriBio Mediterraneo, te u koordinaciji Instituta za ekološku poljoprivredu DIO i uz podršku Organizacije za inspekciju i certificiranje ekoloških proizvoda DIO, od 24. do 27. studenog 2022. godine, održan je u Grčkoj, regija Kalamata 1. Forum ekoloških uzgajivača maslina mediteranskih zemalja. Ova je pokrajina poznata po tradicionalnim sortama maslina te mnogobrojnim lokalnim proizvođačima koji prerađuju i prodaju proizvode od ekološki i biodinamički uzgojenih maslina.
Događaj je obuhvaćao razgled, radionice i seminare na imanjima nekih od najpoznatijih proizvođača i uzgajivača maslina u toj regiji. Tako je bio organiziran posjet Kefalasu u blizini Sparte, selu u kojem na preko 60 hektara plodne zemlje i savršene klime lokalni ljudi uzgajaju masline prema načelu poštivanja prirode i njezinih ritmova bez upotrebe ikakvih kemikalija u uzgoju. Ekološkim uzgojem započeli su 1995. godine, a da bi unaprijedili i zaštitili svoje proizvode, osnovana je tvrtka Kefalas – Sparta S.A. Posjet imanju Stylianios and Efthymia Kotrotsis uključivao je prezentaciju svjetski poznatog zagovornika komposta Johannesa Eisenbach koji je predstavio svoj višegodišnji projekt o biocikličkom veganskom kompostu kojeg primjenjuje pri uzgoju maslina. Naime njegov maslinik zanimljiv je projekt jer se na svakom stablu nalazi ima donatora svake masline. Riječ je o ekološkom poljoprivrednom gospodarstvu koje istovremeno vodi maslinik i mlin za masline te imaju vlastiti pogon za flaširanje dobivenog ulja. Po principima biocikličke poljoprivrede proizvodnje od 2013. godine, a sva polja koja obrađuju kao i postrojenja za preradu certificirana su u skladu s Naturland i Biocyclic Vegan standardom. Maslinovo ulje Stelios & Efi proizvodi se od autohtone sorte maslina Koroneiki. U sklopu prezentacije o biocikličnoj poljoprivredi, organiziran je posjet Biocikličkom parku. Ovdje je predstavljena proizvodnja povrća na humusnom tlu od kompostiranih ostataka mljevenih maslina. Radi se o visokokvalitetnom kompostu koji osigurava biološki aktivan supstrat koji doprinosi poboljšanju tla, osobito u prvim godinama konverzije, a pogodan je i kao osnovna gnojidba za drveće i stakleničke kulture. Za kraj manifestacije, organiziranje je posjet organskom pčelarstvu Axion Esti, Panorama Agrolidas.
Ovo je bila jedinstvena prilika koja je istovremeno okupila gospodarstvenike, znanstvenike i ostale stručnjake iz područja ekološke poljoprivrede kako bi sudionicima programa pružili znanja o tradicionalnim praksama koje su se pokazale kao najbolje u rukovanju dragocjenim maslinovim uljem.
U sklopu foruma ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera dr.sc. Dijana Posavec predstavila je rad ustanove i principe biodinamičke poljoprivrede te je dogovoreno da se sljedeći, drugi po redu Forum ekoloških uzgajivača maslina mediteranskih zemalja održi u Hrvatskoj u organizaciji Centra dr. Rudolfa Steinera i IFOAM AgriBio Mediterraneo, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Istarske županije.